naar de inhoud

Complementaire zorg

Het woord complementair betekent aanvullend. Complementaire zorg is aanvullende zorg naast de reguliere zorg die je krijgt in het ziekenhuis. Het is dus geen vervanging van het gewone zorgtraject.

Waarom heet het complementaire zorg?

Complementaire zorg heet zo omdat voor deze behandelingen (nog) niet wetenschappelijk is aangetoond dat ze bij een groot aantal patiënten een gunstig effect op de ziekte hebben. Bij een reguliere behandeling is dat wel het geval. Wel kan complementaire zorg helpen om klachten als pijn, angst, vermoeidheid en misselijkheid te verlichten.

Voorbeelden van complementaire zorg

  • Zelfhulpmethoden, zoals mindfulness, meditatie, yoga, tai chi en ontspanningsoefeningen of iets anders waardoor jij je lekkerder in je vel voelt zitten.
  • Zorg door een aanvullende therapeut, zoals acupunctuur, natuurgeneeskunde, orthomoleculaire geneeskunde, coaching en antroposofische zorg.
  • Zelfzorg- en voedingsmiddelen zoals cannabisolie, knoflook, kurkuma, gember of Sint-Janskruid, een aangepast dieet en aromatherapie.

Let op! Sommige kruiden kunnen (grote) invloed hebben op je medicijnen. Vraag dus altijd aan je verpleegkundige, je (huis)arts of de apotheker of deze dingen samengaan.

Iets voor jou?

Er wordt heel verschillend gedacht over complementaire zorg. De een voelt zich er beter bij, de ander vindt alle niet-medische zorg kwakzalverij.

Het belangrijkste is: als jij het gevoel hebt dat je er baat bij hebt, vertrouw dan op je eigen intuïtie. Ook kan het een goed gevoel geven dat je zelf iets doet voor je welbevinden. Het is wel raadzaam om altijd ook onder behandeling van je eigen arts te blijven.

Vertel het aan je arts

Het is van groot belang dat je arts een compleet beeld heeft van de zorg die je ontvangt, inclusief de aanvullende zorg. Vertel aan je arts dus altijd wat je aan aanvullende zorg hebt of wat je zou willen uitproberen. Soms lijkt hier nog een taboe op te rusten, maar dat hoeft niet. Juist je arts heeft het beste met je voor! Hij of zij zal geen oordeel geven, maar je adviseren. Je arts kan je bovendien beter behandelen als hij of zij een zo compleet mogelijk beeld van je heeft.

Tips

  • Informeer jezelf vooraf goed en kies voor een betrouwbare partij die is aangesloten bij een beroepsvereniging.
  • Informeer vooraf naar de kosten van de zorg en de gebruikelijke duur. Bekijk wat je zorgverzekeraar vergoedt. Meestal moet je deze behandelingen zelf betalen.

Op kanker.nl vind je veel informatie over complementaire zorg.

Massage bij kanker

Een massage geneest niet, maar heeft wel een heilzame werking op je lichaam, dat door de aanrakingen haar balans (her)vindt en kan ontspannen in deze stressvolle tijd. Stichting Massage bij Kanker leidt masseurs op, die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met kanker. Via hun site vind je gecertificeerde masseurs bij jou in de buurt.

Reguliere behandeling, en wat nog meer?