naar de inhoud

Mijn gezondheid

Jij bent niet je ziekte. En gezondheid betekent meer dan alleen niet-ziek zijn. Als je zorgt dat je lichamelijke en geestelijke gezondheid zo goed mogelijk is, heeft dit een positief effect op je kwaliteit van leven. Wat kun je allemaal doen om voor goed jezelf te zorgen als je leeft met uitgezaaide borstkanker?

Waarom moet ik op mijn gezondheid letten

Er zijn verschillende redenen om goed voor je gezondheid te zorgen als je leeft met uitgezaaide borstkanker:

 • Je voelt jezelf fitter en krachtiger.
 • Je zit beter in je vel.
 • Je helpt je immuunsysteem versterken.
 • Je kunt beter herstellen van behandelingen.
 • Je vergroot je veerkracht.
 • Je voelt meer grip op de situatie, omdat je zelf kunt bijdragen aan hoe je je voelt.

Wat is positieve gezondheid

Uitgezaaide borstkanker heeft niet alleen invloed op je lichamelijke gezondheid, het raakt je hele “zijn”. Het versterken van je gezondheid vraagt daarom meer dan alleen gezond eten of voldoende bewegen.

Positieve gezondheid betekent dat je verder kijkt dan de ziekte die je hebt. Door te kijken wat je (nog) wél kunt doen, ervaar je meer grip op je leven en op de kwaliteit daarvan.

Volgens onderzoek zijn er zes onderdelen die belangrijk zijn om je goed te kunnen voelen. Door aan alle onderdelen aandacht te geven, zul je merken dat je beter in balans bent. Daarom komen ze op verschillende plekken op dit platform terug.

De zes onderdelen van positieve gezondheid zijn:

 1. Lichamelijke gezondheid (Ik voel me fit en krachtig).
 2. Geestelijke gezondheid (Ik voel me positief en veerkrachtig).
 3. Zingeving (Ik leef met hoop en met een doel).
 4. Kwaliteit van leven (Ik geniet van mijn leven).
 5. Meedoen (Ik heb goed contact met andere mensen).
 6. Dagelijks leven (Ik kan goed voor mezelf zorgen) .

Lees hier meer over positieve gezondheid en bovengenoemd onderzoek.

Op ons platform vind je meer informatie over vormen van hulp en ondersteuning die je zelf kunt inzetten om je gezondheid te verbeteren.

Bronnen
Longfonds
IPH

Levenshaast

‘Ik heb Levenshaast: het gevoel alles uit het leven te willen halen, maar ook belemmerd worden door beperkte energie. Dat zorgt regelmatig voor een grote uitdaging. Soms ga ik totaal over alle grenzen heen, wanneer dat het echt waard is. Daarna moet ik dagenlang herstellen. 

Ik heb altijd dat gevoel van haast. Haast om foto’s uit te zoeken voor de kinderen, mijn uitvaart te organiseren, een herinneringsdoos te maken, kleding en spullen uit te zoeken en weg te gooien wat niet meer gebruikt gaat worden, klussen in huis af te maken, zorgen voor een financiële buffer. Dat alles maar goed geregeld is voor mijn kinderen en man.  

Maar ook haast om alles nog te willen meemaken. Elk feestje wil ik meepakken, en ik spreek veel met vrienden af. Ik wil nog mooie vakanties met de kinderen hebben, en alles vastleggen. 

Ik wil alle tijd steken in mijn kinderen zodat ze zich geliefd voelen en mij herinneren als een betrokken moeder. Ik wil dat ze zich mij überhaupt herinneren.  

De keerzijde is dat ik vaak moe ben, dat ik weinig kan hebben en daardoor soms juist niet gezellig kan zijn. Deze vorm van levenshaast is vermoeiend, maar ik zou het ook niet anders willen doen.’ – Saskia  

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.