naar de inhoud

Prognose

Als je de diagnose uitgezaaide borstkanker hebt gekregen, en weet dat je niet zult kunnen genezen, zullen er veel vragen door je hoofd gaan. Een van de meest gestelde vragen aan de arts is een logische: hoe lang heb ik nog te leven?

De gemiddelde overleving

De prognose bij uitgezaaide borstkanker is nooit precies te voorspellen. Per type uitgezaaide borstkanker is de overleving heel verschillend. En ook binnen hetzelfde type zijn er grote verschillen per persoon.   

  • De gemiddelde overleving van uitgezaaide borstkanker is 2-3 jaar.  
  • 2 op de 5 mensen met uitgezaaide borstkanker leeft langer dan 3 jaar. 
  • 1 op de 4 mensen met uitgezaaide borstkanker leeft langer dan 5 jaar. 

Het is belangrijk om te realiseren dat in deze cijfers alle soorten en typen uitzaaiingen zijn meegenomen, en ook alle verschillende leeftijden (van jong tot oud). Ook alle uitzonderingen zijn meegeteld: zo kunnen oudere mensen met uitgezaaide borstkanker ook andere onderliggende ziekten hebben. 

Over het algemeen is de overlevingstijd bij uitgezaaide borstkanker gunstiger bij Hormoongevoelige en Her2-positieve uitzaaiingen. 

Bronnen:
Factsheet uitgezaaide borstkanker BVN/ IKNL/ SONABRE
Kanker.nl 
Borstkanker.nl  

B-Bewust

Beter voorbereid naar je zorggesprek

Houd grip tijdens je behandeling en erna. Als je uitgezaaide borstkanker hebt, kom je voor allerlei keuzes te staan. Bij elke beslissing is belangrijk wat jij wilt en wat jij belangrijk vindt. Je arts en verpleegkundige geven je in een gesprek informatie die je nodig hebt om samen te kunnen beslissen over je behandeling(en) en palliatieve zorg. En je kunt aan hen de vragen stellen die je hebt. Met B-Bewust maak je je eigen vragenlijst, zodat je goed bent voorbereid.