naar de inhoud

De BVN boekenclub leest en recenseert

Jannie Oskam- Tussenland; overleven met de dood in je schoenen

Met ontwapenende openhartigheid – en de nodige zelfspot – beschrijft Jannie Oskam wat haar overkwam toen bij haar in 2019 uitgezaaide borstkanker werd geconstateerd. Haar ervaringen verweeft ze met de verhalen van zes ‘medereizigers’, zes zorgprofessionals en diverse experts.

Marloes Scheffers – Wie is de held? Kanker in mijn lichaam, knokken in mijn hoofd

Het boek gaat over Marloes, die in 2011 borstkanker krijgt. Ze vecht tijdens haar proces vooral tegen haar trots: ze kan het allemaal wel alleen en heeft niemand nodig. Ze wil vooral geen medelijden. Tot ze in 2017 uitgezaaide borstkanker krijgt. Dan leert Marloes naar andere emoties te luisteren.
Lees hier de recensie door Noortje Antonis.

Trodessa Barton – De zin van de dood

Het boek ‘De zin van de dood’ maakt je niet somber over de dood, maar doet je inzien dat je moet leven naar je eigen inzichten. Dit naar aanleiding van de eigen ervaringen van de schrijfster en de 54 mensen die zijn geïnterviewd. Het boek is bedoeld ter inspiratie om over je eigen sterfelijkheid na te denken.
Lees hier de recensie door Lettie Vaatstra.

Kitty Trepels van Mil – Waterval, tien jaar leven met kanker

Kitty, theatermaakster en schrijfster van het boek, leefde al jaren met angst voor kanker. Borstkankerfobie noemt ze het. In 2010 krijgt ze zowaar zelf de diagnose borstkanker.
Lees hier de recensie door Lettie Vaatstra.

Lottie van Starkenburg – Energiek leven

‘Energiek leven’ is een boek waarin wordt uitgelegd wat er gebeurt wanneer mensen door een chronische aandoening langdurig vermoeid zijn.
Lees hier de recensie door Jorika Wynants.

Marleen Schepers-Egberink – Dagboek van een optimist

Marleen krijgt in 2018 de diagnose borstkanker en beschrijft vanaf dat moment in een dagboek op een positieve, nuchtere manier hoe ze probeert zich in deze nieuwe realiteit staande te houden. De behandeling verloopt moeizaam en uiteindelijk worden er begin 2021 uitzaaiingen gevonden, waar ze een aantal maanden later aan overlijdt. Het dagboek is na haar overlijden uitgegeven door haar man, een erg mooi eerbetoon.
Lees hier de recensie door Hilde Poodt.

Gea Veldman-Hut – Ziek zijn, een pelgrimage

“Ziek zijn, een pelgrimage” is geschreven door Gea een vrouw van middelbare leeftijd met een man en twee jonge kinderen die verneemt dat ze borstkanker heeft met uitzaaiingen. In het boek beschrijft ze haar verhaal, de herstelzijde en haar pelgrimage waar ze veel steun in heeft gevonden.
Lees hier de recensie door Annemary Mientjes.

Eline Zoelman – Zuurtjes en zalfjes

Het boek gaat over een jonge vrouw die haar ervaringen verteld over haar ziekteproces en wat voor invloed dat heeft op haar leven. Zij ondergaat een palliatieve behandeling vanwege uitgezaaide borstkanker.
Lees hier de recensie door Marloes Noordhoek.

Nog een paar boekentips:

  • Margot Scholte en Heleen van Deur – Evenwichtskunstenaars. Over leven met ongeneeslijke kanker
  • Daniëlle Hermans en Barbara Slagman – Doorlevers
  • Eveline Tromp – Als je hebt gehoord dat je niet meer beter wordt
  • Eveline Tromp – Overstappen van angst naar vertrouwen
  • Esther Smid – Gewoon pech als je moeder borstkanker heeft (met een speciaal hoofdstuk over uitgezaaide borstkanker)
  • Mariska Overman en Rob Bruntink – Ik weet niet wat ik zeggen moet. Hoe praat je over dood, verlies en rouw?
  • Sander de Hosson – Leven toevoegen aan de dagen. Van slechtnieuwsgesprek tot laatste adem en rouw – hoe een stervensproces verloopt

Ken je zelf nog goede boeken of wil je meelezen met de BVN leesclub laat het ons dan weten via communicatie@borstkanker.nl.