naar de inhoud

Terminale fase

Als een ziekbed (bijna) overgaat in een sterfbed, komt de palliatieve zorg in een laatste stadium. Nu spreken we echt over terminale zorg, waarin de focus komt te liggen op kwaliteit van sterven.  

Deze laatste fase brengt veel vragen met zich mee. In de ideale situatie is er ruimte om deze vragen en gevoelens te bespreken, een zo goed en mooi mogelijke laatste tijd te beleven en rustig en waardig te sterven. 

Lees hier meer over de terminale fase van uitgezaaide borstkanker. Je vindt hier informatie over medische, praktische en emotionele onderwerpen. 

‘Heb er vertrouwen in dat je het kunt, doodgaan. Dat klinkt vreemd. Maar met alle discussie tegenwoordig rondom doodgaan lijkt het soms alsof het erg moeilijk is. Dat is het niet. Niemand heeft er ooit in gefaald. En jij gaat ook niet de eerste zijn. Dat is een geruststelling die je ter harte mag nemen.’  – Uit: Een stappenplan voor doodgaan, door Mariska Overman  

‘We hebben voor elkaar gezorgd’

Interview met Jörg en zijn dochter Floor over de laatste levensfase van echtgenote en moeder Mieke, die leefde met uitgezaaide TNBC. “Toen begin 2022 bleek dat Mieke uitzaaiingen had in haar longen en dat de vooruitzichten slecht waren, heb ik gezegd: we gaan alles rond de dood samen regelen. Dat was fijn om te doen.”