naar de inhoud

Praten met je arts

In gesprek gaan met je (huis) arts over het levenseinde kan een pittig gesprek zijn. Het helpt om vooraf na te denken over de vragen en onderwerpen die je aan bod wilt laten komen. Ook is het een goed idee om een dubbel consult aan te vragen: zo hebben jullie twee keer zo lang de tijd om met elkaar te praten.  

Voel de ruimte om te mogen terugkomen op beslissingen. Het is belangrijk om te onthouden dat jij, op ieder moment, een keuze mag maken die bij je past. 

Tip:  je huisarts speelt een belangrijke rol in je hele ziekteproces. Betrek hem of haar vanaf het eerste moment bij je overwegingen, vragen en wensen. Dat praat makkelijker en zorgt voor meer steun voor jou en ook later voor je naasten.

Waar kun je het over hebben met je arts?

  • Over hoe het nu met je gaat 

Wat voor klachten heb je en wat wil je graag nog zo lang mogelijk blijven doen? 

  • Je vooruitzichten 

Welke verwachting heeft je arts over hoe de ziekte verloopt en welke lichamelijke en psychische klachten kun je verwachten? 

  • Je zorgen 

Voor welk lijden ben je bang?  Wat wil je beslist niet meemaken? 

  • Je grenzen 

Zijn er in jouw situatie behandelingen die medisch gezien op een gegeven moment geen zin meer hebben? Welke behandelingen zijn dat?  Wat gebeurt er als je niet meer kunt eten en drinken? 

  • Je laatste dagen 

Op welke plek wil je het liefste sterven? Thuis, in het ziekenhuis of in een hospice? Wat moet daarvoor geregeld worden? Tip: het kan helpen deze plekken te bezoeken, om te ervaren wat bij je past. Lees hier meer over Een fijne plek 

  • Je wensen 

Heb je een wilsverklaring gemaakt? Loop deze dan door met de arts. Check of alles duidelijk is en of jullie elkaar helemaal begrijpen.  

  • Je euthanasiewens 

Heb je een euthanasiewens, bespreek deze dan met de arts. Een arts is namelijk niet verplicht om je verzoek uit te voeren. Ook niet als je het op papier hebt gezet of hebt vastgelegd in een levenstestament. Lees hier meer over euthanasie.