naar de inhoud

Onderzoek en diagnose

Bij een vermoeden van uitgezaaide borstkanker zijn er verschillende onderzoeken mogelijk om tot een diagnose te komen. Vaak in een vaste volgorde, maar je arts kan daar van afwijken als de situatie daar om vraagt.

Een aantal onderzoeken worden ook gebruikt voor controle tijdens de behandeling, bijvoorbeeld om te kijken of de behandeling aanslaat, of dat je behandelplan moet worden aangepast.

Wat gebeurt er na de onderzoeken?

De uitslag van je onderzoeken bespreekt je arts met andere zorgverleners in het ziekenhuis in  een in het Multidisciplinair Overleg (MDO). Ook overlegt je arts regelmatig met oncologen uit de regio. Zo wordt kennis gebundeld bij het stellen van een diagnose en het bepalen van de behandelopties. 

Je arts bespreekt vervolgens daarna met jou de uitslag van de onderzoeken, de diagnose en de mogelijke behandelingen. Vervolgens bepalen jullie in samenspraak wat jouw behandelplan gaat worden. Daar kun je hier meer over lezen. 

Bereid je voor op het gesprek

Het is handig om je voor te bereiden op het gesprek, zodat je alle informatie goed zult meekrijgen en je ook al je vragen over je diagnose kunt stellen. Voor tips, kijk hier. 

De verschillende onderzoeken bij uitgezaaide borstkanker

Waar is een onderzoek voor bedoeld? Hoe gaat zo’n onderzoek? En zijn er dingen waar je op moet letten, bijvoorbeeld bij het voorbereiden op het onderzoek? Hier vind je per onderzoek informatie.   

Wil je meer weten? We verwijzen je in de teksten regelmatig door naar andere betrouwbare sites met up to date medische informatie. 

Let op! De precieze voorbereidingen voor een onderzoek verschillen per ziekenhuis. Je krijgt daar vaak van je ziekenhuis zorgverleners informatie over.