naar de inhoud

PET-CT-scan

Met een PET-CT-scan kunnen uitzaaiingen in het hele lichaam worden opgespoord. Het is een combinatie van een PET scan en een CT-scan.

Een CT-scan geeft een röntgenafbeelding van het lichaam. Bij een PET scan dient de arts met een infuus radioactieve stof toe. Deze stof wordt vooral door kankercellen opgenomen. Zo zijn kankercellen en gezonde cellen goed van elkaar te onderscheiden.

Bij de PET-CT-scan worden beide afbeeldingen over elkaar heen gelegd. Zo is nauwkeurig te zien in welk weefsel of orgaan eventuele afwijkingen zich bevinden.

Voorbereiding

Let op: het is belangrijk je goed voor te bereiden op de PET-CT-scan, anders is de uitslag onbetrouwbaar. De precieze voorbereidingen kunnen per ziekenhuis verschillen, volg de informatie op die je meekrijgt.

 • Vanaf 24 uur vóór het onderzoek:
  • Niet sporten
  • Geen zware lichamelijke activiteiten
 • Vanaf 4 uur vóór het onderzoek:
  • Niet meer eten
  • Drink alleen water, thee of zwarte koffie (dus zonder suiker of melk)
 • Eén uur voor het onderzoek krijg je 1 liter water te drinken

Medicijnen die je normaal gesproken gebruikt, kun je blijven nemen. Meld het wel bij het maken van de afspraak als je medicijnen tegen suikerziekte gebruikt.

Kijk hier een animatie over het maken van de PET-CT-scan

Ben je (mogelijk) zwanger: Laat dit van tevoren weten. Een PET-scan is mogelijk tijdens de zwangerschap. Maar vaak kan de arts op een MRI-scan voldoende zien om een behandeling te kunnen starten. Wanneer er toch een PET-CT-scan nodig is, krijg je deze altijd in combinatie met een ‘low-dose-CT-scan’, met een zo laag mogelijke hoeveelheid röntgenstraling.

Lees hier meer over zwangerschap en onderzoeken.

Overgevoelig voor contrastmiddel: Contrastmiddel maakt organen en bloedvaten beter zichtbaar, bijvoorbeeld bij een PET-CT-scan. Wat moet je doen als je overgevoelig bent voor contrastmiddel?

[Lees meer]

 

FES PET-scan

Soms kiest de behandelaar voor een FES PET-scan. Deze scan reageert niet op glucose, zoals de PET-CT-scan. Maar de radioactieve stof die je bij een FES-PET-scan ingespoten krijgt, zoekt naar cellen die zich kunnen koppelen aan een vrouwelijk  hormoon (oestrogeen). De cellen met deze oestrogeenreceptoren kunnen door de radioactieve stof zichtbaar gemaakt worden. Lees hier meer.