naar de inhoud

Sneldiagnostiek

De tijd tussen het doen van een onderzoek en wachten op de uitslag en de diagnose is meestal stressvol voor jou en voor je naasten. Op dit moment duurt het gemiddeld drie weken vanaf het moment van doorverwijzen tot het krijgen van een diagnose.

In sommige ziekenhuizen is het mogelijk om een deel van de onderzoeken op één dag te krijgen en vervolgens de eerste uitslagen (vrijwel) direct te horen.

Bij sneldiagnose vindt het diagnosegesprek bij 80% van de patiënten binnen 48 uur plaats en bij 100% van de patiënten binnen 5 werkdagen.

Wanneer krijg je een sneldiagnose?

Sneldiagnostiek wordt alleen ingezet bij mensen met een afwijking in de borst, die nog niet eerder borstkanker hebben gehad. Bij de patiënten die in het verleden al behandeld zijn voor borstkanker en er een vermoeden is ontstaan op uitzaaiingen zal gericht vervolgonderzoek ingezet worden (scans, bloedonderzoek).

‘Ik had ’s ochtends röntgen, scan en biopsie van borst en lymfeklieren achter elkaar en werd ’s middags gebeld dat het niet goed was. Daarna kwamen de onderzoeken voor de uitzaaiingen. Die waren allemaal in één week en daarna had ik meteen duidelijkheid over de typering van de tumor en waar de uitzaaiingen zaten. Alhoewel deze boodschap insloeg als een bom, gaf de snelle duidelijkheid mij wel de boost om ervoor te willen gaan.’ – Lettie

 

Bronnen:
www.kwf.nl
www.avl.nl