naar de inhoud

Mammografie en echografie

Mammografie

Een mammografie wordt gemaakt om veranderingen of afwijkingen in de borst te kunnen zien. Het is een foto van het borstweefsel, die wordt gemaakt met behulp van röntgenstraling. Meestal worden er twee foto’s gemaakt: een van de zijkant en een van de bovenkant.

Kijk hier een animatie over hoe een mammografie wordt gemaakt.

Als er een afwijking in de borst wordt gezien, dan hoor je dat meestal direct. Er worden dan voor onderzoek cellen of weefsel uit de borst genomen door middel van een biopsie of punctie.

Het maken van een mammografie is ongevaarlijk, maar kan pijnlijk zijn voor vrouwen. Vooral als je gevoelige borsten hebt. Het is raadzaam om van tevoren twee paracetamol te slikken. Maar je kunt ook aangeven dat je gevoelige borsten hebt en vragen om een echografie.

Ben je een man, dan heb je minder borstweefsel en is het meestal niet mogelijk om een mammografie te maken. Dan wordt een echografie gemaakt.

Ben je (mogelijk) zwanger: Laat het dan van tevoren weten aan de radioloog.

De hoeveelheid straling is bij een mammografie heel laag, het onderzoek is niet schadelijk voor het ongeboren kind. Maar de zwangerschap heeft wel effect op je borstweefsel, waardoor de foto lastiger te beoordelen is.

Lees hier meer over zwangerschap en onderzoeken bij (uitgezaaide) borstkanker.

Echografie borst en oksel

Echografie werkt met behulp van geluidsgolven. Zo wordt de binnenkant van de borst zichtbaar gemaakt. Het maken van een echografie is niet voelbaar en ongevaarlijk.

Een echografie wordt gemaakt:

  • Bij mannen, omdat zij minder borstweefsel hebben.
  • Bij jonge vrouwen, omdat de mammografie bij hen minder goed te beoordelen kan zijn.
  • Als aanvulling op de mammografie, voor extra informatie over de klieren en het weefsel van de borst.

Er kan een aanvullende echografie van de oksel worden gemaakt.

Kijk hier een animatie hoe een echografie wordt gemaakt.

Als er een afwijking in de borst wordt gezien, dan hoor je dat meestal direct. Er worden dan voor onderzoek cellen of weefsel uit de borst genomen door middel van een biopsie of punctie.

Ben je (mogelijk) zwanger: Laat het dan van tevoren weten aan de radioloog. Een echografie is niet schadelijk voor je ongeboren kind. Maar de zwangerschap heeft wel effect op je borstweefsel, waardoor de foto lastiger te beoordelen is.