naar de inhoud

Biopsie en punctie

Wat is een punctie

Bij een punctie worden met een dunne naald cellen opgezogen van de plek van de afwijking. De precieze plek van de punctie wordt meestal bepaald door een echografie of CT-scan.

Er wordt meestal geen verdoving gebruik, het maken van een punctie kan kortdurend pijnlijk zijn. De afgenomen cellen worden onderzocht in het laboratorium. Zijn de cellen kwaadaardig, dan krijg je daarna nog een biopsie, om een definitieve diagnose te krijgen.

Wat is een biopsie

Een biopsie is het afnemen van een stukje weefsel, zodat dit in het laboratorium onder een microscoop kan worden onderzocht.

De plek op het lichaam waar het onderzoek plaatsvindt wordt tijdelijk plaatselijk verdoofd.

Bij een biopsie wordt een klein sneetje in de huid gemaakt. De radioloog prikt met een naald in het afwijkende weefsel. Zo worden verschillende biopten (= stukjes weefsel) genomen.

Soms laat de radioloog na de biopsie een markering achter. Deze is te zien bij röntgenonderzoek. Zo is altijd te zien waar het biopt is afgenomen.

Het afgenomen weefsel wordt door de patholoog in het laboratorium onderzocht. Er wordt gekeken of het een goedaardige of kwaadaardige afwijking betreft. En wat de specifieke kenmerken zijn van de tumor, zodat de behandeling beter op je situatie kan worden afgestemd.

Let op: gebruik je medicijnen die het bloed verdunnen? Laat dit dan al weten bij het maken van de afspraak voor het onderzoek.

Kijk hier een animatie over een biopsie en punctie, inclusief hoe je je hierop kunt voorbereiden.

Goed om te weten: de biopsie beschadigt het omliggende gezonde borstweefsel niet. De kankercellen zullen zich door dit onderzoek ook niet verspreiden door je lichaam

Biopsie van de uitzaaiing(en)

Zijn er bij onderzoeken uitzaaiingen gevonden? Dan kun je een biopsie van de uitzaaiingen krijgen. Hiermee wordt vastgesteld of het inderdaad gaat om een uitzaaiing van de borstkanker en of deze uitzaaiing hormoongevoelig, HER2-positief of triple negatief is. De kenmerken van de uitzaaiing kunnen afwijken van de tumor in je borst.

[Lees hier meer over de types borstkanker]

 

Bronnen:
www.borstkanker.nl
www.avl.nl