naar de inhoud

CT-scan

Je krijgt een CT-scan als er een vermoeden is van uitzaaiingen in de longen, lever of botten. Ook wordt er vaak een CT-scan gemaakt als je op controle komt.

Een CT-scan is een röntgenapparaat die een serie foto’s maakt. Organen en weefsels komen zo “in plakjes” in beeld, waardoor uiteindelijk een 3D beeld kan worden bekeken. De vorm, structuur en grootte van bloedvaten, organen en afwijkingen zijn heel precies te zien.

Om uitzaaiingen op te sporen is dit steeds vaker een onderdeel van de PET-CT-scan.

Wat kun je verwachten?

  • Je kunt je kleding aanhouden voor de CT-scan
  • Het CT-scanapparaat heeft een grote ronde opening. Je ligt op een tafel en schuift daarmee door het apparaat heen, die foto’s maakt van telkens een ander stukje orgaan of weefsel.
  • Bij de CT-scan wordt vaak gebruik gemaakt van contrastvloeistof. Dit wordt in de meeste gevallen met een infuus toegediend.
  • De scanner maakt een zoemend geluid en doet geen pijn.
  • Het onderzoek duurt 10 tot 20 minuten.

Let op:

  • Metalen voorwerpen zoals sieraden moet je van tevoren uit of afdoen
  • Ook kan het metaal in een beugel bh de scan storen. Doe dus een beugelloze bh aan of doe de beugel bh af voordat het onderzoek begint.

Kijk hier hoe een CT-scan wordt gemaakt.

Ben je (mogelijk) zwanger: Geef dit van tevoren aan. Een CT-scanner maakt gebruik van röntgenstraling. Het gebruik van contrastvloeistof kan nodig zijn. Voor het maken van een CT-scan is veel meer straling nodig dan bij een röntgenfoto (zoals een mammografie). De hoeveelheid straling die bij het kind terecht komt, hangt af van het gebied dat gescand wordt. De arts bespreekt met je of een CT-scan nodig is. Krijg je in de eerste 12 weken van je zwangerschap toch een CT-scan? Dan gebeurt dit bijna altijd zonder contrastvloeistof: die kan schadelijk zijn voor het kind.

Lees hier meer over zwangerschap en onderzoeken.

 

Bronnen:
www.borstkanker.nl
www.kanker.nl