naar de inhoud

Wensen voor na mijn overlijden

In eerdere fasen van je ziekte heb je waarschijnlijk al een wilsverklaring opgesteld met daarin je wensen rondom ingrijpende medische behandelingen en het aanwijzen van een belangenbehartiger als je zelf niet meer kunt praten of beslissingen nemen.  

Nu de dood dichtbij komt, is het ook goed om je wensen uit te spreken over andere zaken, zoals je uitvaart en je (digitale) nalatenschap. Het voorkomt dat je nabestaanden voor onverwachte vragen komen te staan.  

Je laatste groet

Misschien heb je hier al iets over opgenomen in je levenstestament. Maar het is goed om (speciale) wensen te bespreken met je naasten. Ook is het een goed idee om al contact te hebben met een uitvaartondernemer. Deze kan je ook vertellen over alle mogelijkheden, want tegenwoordig is er veel ruimte voor persoonlijke wensen en aandachtspunten.  

 Dingen waar je bijvoorbeeld over kunt nadenken: 

  • Wil je thuis of in een rouwcentrum worden opgebaard? En mag daar bezoek komen? 
  • Wil je begraven worden of gecremeerd? 
  • Heb je een voorkeur voor een bepaalde plek, bijvoorbeeld een natuurbegraafplaats, een familiegraf of een plek waar je je as wilt laten uitstrooien? 

En wat betreft de afscheidsceremonie: 

  • Wil je een rouwadvertentie? 
  • Heb je een voorkeur voor een rouwkaart, bijvoorbeeld een bepaalde tekst of foto? 
  • Wil je een kerkelijke ceremonie of een herdenkingsdienst? 
  • Wil je dat mensen bloemen meebrengen? 
  • Wil je een dresscode voor de rouwenden? 
  • Is er bepaalde muziek die je wilt laten draaien? 
  • Wil je dat bepaalde mensen spreken? 

Tip: Het is een enorme steun voor je naasten, als je alvast een adressenlijst maakt om de rouwkaart aan te sturen. Zo weet je ook zeker dat niemand wordt vergeten.  

Je digitale identiteit

De kans is groot dat je actief bent op social media of misschien schrijf je een blog. Heb je er al over nagedacht wat je wilt doen met je accounts na je overlijden? Misschien vind je het fijn om nog (tijdelijk) online voort te leven. Vaak hebben nabestaanden ook steun aan berichtjes die na je overlijden worden geplaatst op je account. Of misschien wil je er zelf een afscheidsbericht plaatsen, dat er nog een tijdje kan staan.  

Sommige accounts kun je ook laten omzetten in een ‘in memoriam’-pagina.  

Je kunt je wensen rond je digitale identiteit vastleggen in je testament, met de inloggegevens. En je kunt iemand aanwijzen die de accounts kan beheren en/of op een bepaald moment offline haalt.   

Meer informatie over de financiële kant van je nalatenschap vind je hier. Informatie en tips voor je nabestaanden, na de tijd van je overlijden, vind je hier 

Informatie over het levenstestament

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft een checklist opgesteld over het maken van een levenstestament. In de brochure ’Wie geeft u het vertrouwen’ vind je nog meer informatie. En in de brochure ‘Hoe regel ik mijn nalatenschap?’ staat informatie over erven, erfrecht en testament.