naar de inhoud

Voeding

Goed en voldoende eten is belangrijk voor je, zeker als je leeft met uitgezaaide borstkanker. Het helpt je om zo fit mogelijk te blijven, je conditie op peil te houden en om zo goed mogelijk te kunnen herstellen van de behandelingen.

Betrouwbare informatie

Over goed eten eten bij kanker is veel verschillende informatie beschikbaar. Het kan daardoor lastig zijn om te bepalen wat betrouwbare bronnen zijn.

Wil je zeker weten dat je de informatie kunt vertrouwen, kijk dan op de site over voeding en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF).

Ook heeft het Alexander Monro ziekenhuis een overzichtelijke brochure gemaakt met algemene voedingsadviezen en een aantal recepten.

Voedingsadviezen

Een paar algemene adviezen over voeding als je leeft met uitgezaaide borstkanker:

  • Probeer te letten op je gewicht.
  • Eet gezond: maak volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen) een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding.
  • Tijdens behandelingen en als je ziek bent heeft je lichaam voldoende energie en extra eiwitten nodig. (Voorbeelden van eiwitrijke producten en tussendoortjes vind je hier.)
  • Het kan zijn dat je afvalt. Als je verlies je niet alleen vet maar ook spieren. Hierdoor gaat je spierkracht achteruit, Bespreek gewichtsverlies met je behandelaar. Een persoonlijk advies van een oncologiediëtistis kan helpen.  Je kunt ook zelf een afspraak maken via verwijsgidskanker.nl.
  • Drink voldoende: Tijdens verschillende behandelingen is het nodig om genoeg te drinken, zo’n 1,5-2 liter per dag. Lees hier waarom het nodig is bij chemotherapie veel te drinken. Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers, kies voor water en ongezoete dranken.
  • Eet een gezonde basis: Een ruime portie groente en 2 stuks  fruit zijn dagelijks nodig om fit te blijven. Kies voor volkorenvarianten van rijst, pasta en brood. Deze leveren veel gezonde voedingsstoffen en zijn goed voor je darmen, net als peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen)
  • Supplementen: Probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt uit voedsel te halen. Sommige supplementen gaan niet goed samen met de medicijnen die je gebruikt. Gebruik voedingssupplementen alleen in overleg met je arts.
  • Eet gevogelte en vette vis, vermijd zo veel mogelijk rood vlees (rund, varken, lam).
  • Probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt uit voedsel te halen. Gebruik voedingssupplementen alleen in overleg met je arts.
  • Drink bij voorkeur geen alcohol. Bij uitgezaaide borstkanker geeft dit extra risico, omdat alcohol de werking van je hormonen verstoort. Ook is alcohol een extra belasting voor je lever, die al belast wordt door de behandelingen.

Pas op voor voedselinfecties

Door de ziekte en de behandelingen is je afweersysteem minder sterk. De kans op een voedselinfectie wordt daardoor groter. Besteed daarom extra aandacht aan de hygiëne van voedingsmiddelen. Kijk bijvoorbeeld naar de houdbaarheidsdatum, maak groente en fruit goed schoon en let erop dat je je vlees en groente niet op dezelfde snijplank snijdt. Lees hier meer over hoe je een voedselvergiftiging voorkomt.

Problemen met eten

Je kunt problemen hebben met eten, door je ziekte of door de behandelingen. Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid, verandering van je smaak of problemen met slikken. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds geeft per mogelijke klacht uitleg en adviezen.

Voedingssupplementen en kruiden

Het nemen van voedingssupplementen en kruiden valt onder complementaire zorg. Dit heet complementaire zorg, omdat (nog) niet wetenschappelijk is aangetoond dat dit bij een groot aantal patiënten een gunstig effect op de ziekte kan hebben.

Voedingssupplementen en kruiden kunnen helpen om klachten als pijn, angst, vermoeidheid en misselijkheid te verlichten. Voorbeelden zijn: cannabisolie, knoflook, kurkuma, gember of Sint-Janskruid.

LET OP! Sommige kruiden kunnen invloed hebben op je medicijnen. Dit geldt bijvoorbeeld voor grapefruit, en supplementen met antioxidanten, foliumzuur, knoflook, kurkuma, of Sint-Janskruid. Lees hier over interacties met medicijnen. Overleg dus altijd met je arts, verpleegkundige, huisarts of apotheker als je bepaalde supplementen of kruiden wilt gaan gebruiken. Zij kunnen kijken of deze samengaan met je behandeling. En of supplementen elkaar niet overlappen, waardoor er kans bestaat op een overdosis van bepaalde stoffen.

In het algemeen is het advies dat het beter is om voedingsstoffen uit voedsel te halen in plaats van uit supplementen. Dan is er ook geen kans op overdosis van bepaalde stoffen.

Betrouwbare informatie over veilige voedingssupplementen en kruiden, eventuele interactie met je behandeling en stoffen die je moet mijden vind je hier.

Haar Verhaal – over leven en eten met uitgezaaide borstkanker

Haar Verhaal – over leven en eten met uitgezaaide borstkanker

Genieten van eten is door de chemokuren niet vanzelfsprekend, aldus Maud. “Ik ben dol op lekker eten, maar mijn smaak verandert soms ieder uur. De eerste paar dagen na een kuur smaakt helemaal niks.” Maar ze móét eten. “Als ik niet iedere 2 à 3 uur iets binnenkrijg, word ik misselijk. Dus zoek ik naar waar ik – al is het maar een beetje – trek in heb.

Eten in je laatste levensfase

In je laatste levensfase verandert je behoefte aan eten en drinken. En ook de manier waarop je over voedsel denkt. Hier lees je er meer over.

Kun je kanker afremmen met voedsel? Welke effect hebben suikers? Heeft Intermittant Fasting effect? Monica Perebolte, oncologieverpleegkundige en verpleegkundig consulent integrative medicine, geeft antwoord op een aantal veel gestelde vragen.

Wel of geen suiker in je voedingspatroon?

Hoe belangrijk is het om suiker/snelle koolhydraten zoveel mogelijk te beperken in je voeding? De opvattingen hierover lopen nogal uiteen:
– Er is geen enkele relatie tussen suiker en de groei van kankercellen
– Er is een indirecte relatie via overgewicht
– Er is een indirecte relatie door schommelingen in of een te hoge bloedsuikerspiegel en de metabole veranderingen die hierdoor optreden (o.a.insuline/IGF)

Vasten bij uitgezaaide borstkanker?

Er zijn eerste studieresultaten beschikbaar waaruit blijkt dat bepaalde vormen van vasten rondom het krijgen van een chemokuur bij borstkanker patiënten de effectiviteit van de behandeling en het herstel van de behandeling kunnen bevorderen. Zou dit ook kunnen werken bij mensen met uitgezaaide borstkanker?

Bestaan er voedingsmiddelen met een kanker-remmende werking?

Hebben bepaalde voedingsmiddelen en voedingspatronen een kanker-remmende werking? Daar zijn meerdere boeken over geschreven en er zijn allerlei wetenschappelijke studies die dit deels wel of deels niet ondersteunen.

Wat is het antwoord van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op vragen over voeding? Lees dat hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.