naar de inhoud

Voeding

Gezonde voeding is belangrijk voor je, zeker als je leeft met uitgezaaide borstkanker. Het helpt je om zo fit mogelijk te blijven, je conditie op peil te houden en om zo goed mogelijk te kunnen herstellen van de behandelingen.

Betrouwbare informatie

Over gezonde voeding bij kanker is veel verschillende informatie beschikbaar. Het kan daardoor lastig zijn om te bepalen wat betrouwbare bronnen zijn.

Wil je zeker weten dat je de informatie kunt vertrouwen, kijk dan op de site over voeding en kanker van het WKOF (Wereld Kanker Onderzoek Fonds).

Ook heeft het Alexander Monro ziekenhuis een overzichtelijke brochure gemaakt met algemene voedingsadviezen en een aantal recepten.

Voedingsadviezen

Een paar algemene adviezen over voeding als je leeft met uitgezaaide borstkanker:

  • Probeer te letten op je gewicht.
  • Eet gezond: maak volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen) een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding.
  • Tijdens behandelingen en als je ziek bent heeft je lichaam extra eiwitten nodig.
  • Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers, kies voor water en ongezoete dranken.
  • Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel verzadigd vet, zetmeel of suiker in zit.
  • Eet gevogelte en vette vis, vermijd zo veel mogelijk rood vlees (rund, varken, lam).
  • Probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt uit voedsel te halen. Gebruik voedingssupplementen alleen in overleg met je arts.
  • Drink bij voorkeur geen alcohol. Bij uitgezaaide borstkanker geeft dit extra risico, omdat alcohol de werking van je hormonen verstoort. Ook is alcohol een extra belasting voor je lever, die al schade oploopt door de behandelingen.

Pas op voor voedselinfectie

Door de ziekte en de behandelingen is je afweersysteem minder sterk. De kans op een voedselinfectie wordt daardoor groter. Besteed daarom extra aandacht aan de hygiëne van voedingsmiddelen. Kijk bijvoorbeeld naar de houdbaarheidsdatum, maak groente en fruit goed schoon en let erop dat je je vlees en groente niet op dezelfde snijplank snijdt.

Problemen met eten

Je kunt problemen hebben met eten, door je ziekte of door de behandelingen. Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid, verandering van je smaak of problemen met slikken. Het WKOF geeft per mogelijke klacht uitleg en adviezen.

Voedingssupplementen en kruiden

Het nemen van voedingssupplementen en kruiden valt onder complementaire zorg. Dit heet complementaire zorg, omdat (nog) niet wetenschappelijk is aangetoond dat dit bij een groot aantal patiënten een gunstig effect op de ziekte kan hebben.

Voedingssupplementen en kruiden kunnen helpen om klachten als pijn, angst, vermoeidheid en misselijkheid te verlichten. Voorbeelden zijn: cannabisolie, knoflook, kurkuma, gember of Sint-Janskruid.

LET OP! Sommige kruiden kunnen invloed hebben op je medicijnen. Overleg dus altijd met je arts, verpleegkundige, huisarts of apotheker als je bepaalde supplementen of kruiden wilt gaan gebruiken. Zij kunnen kijken of deze samengaan met je behandeling. En of supplementen elkaar niet overlappen, waardoor er kans bestaat op een overdosis van bepaalde stoffen.

In het algemeen is het advies dat het beter is om voedingsstoffen uit voedsel te halen in plaats van uit supplementen. Dan is er ook geen kans op overdosis van bepaalde stoffen.

Betrouwbare informatie over veilige voedingssupplementen en kruiden, eventuele interactie met je behandeling en stoffen die je moet mijden vind je hier.

Haar Verhaal – over leven en eten met uitgezaaide borstkanker

Haar Verhaal – over leven en eten met uitgezaaide borstkanker

Genieten van eten is door de chemokuren niet vanzelfsprekend, aldus Maud. “Ik ben dol op lekker eten, maar mijn smaak verandert soms ieder uur. De eerste paar dagen na een kuur smaakt helemaal niks.” Maar ze móét eten. “Als ik niet iedere 2 à 3 uur iets binnenkrijg, word ik misselijk. Dus zoek ik naar waar ik – al is het maar een beetje – trek in heb.

Eten in je laatste levensfase

In je laatste levensfase verandert je behoefte aan eten en drinken. En ook de manier waarop je over voedsel denkt. Hier lees je er meer over.

Kun je kanker afremmen met voedsel? Welke effect hebben suikers? Heeft Intermittant Fasting effect? Monica Perebolte, oncologieverpleegkundige en verpleegkundig consulent integrative medicine, geeft antwoord op een aantal veel gestelde vragen.

Wel of geen suiker in je voedingspatroon?

Hoe belangrijk is het om suiker/snelle koolhydraten zoveel mogelijk te beperken in je voeding? De opvattingen hierover lopen nogal uiteen:
– Er is geen enkele relatie tussen suiker en de groei van kankercellen
– Er is een indirecte relatie via overgewicht
– Er is een indirecte relatie door schommelingen in of een te hoge bloedsuikerspiegel en de metabole veranderingen die hierdoor optreden (o.a.insuline/IGF)

Het advies van Monica: “Beperk het consumeren van geraffineerde suiker en sterk bewerkte en gezoete voedingsmiddelen zoveel mogelijk vanwege de laatste twee genoemde redenen. Geraffineerde suikers brengen de lichaamsfuncties uit balans.”

Bestaan er voedingsmiddelen met een kanker-remmende werking?

Hebben bepaalde voedingsmiddelen en voedingspatronen een kanker-remmende werking? Daar zijn meerdere boeken over geschreven en er zijn allerlei wetenschappelijke studies die dit deels wel of deels niet ondersteunen.

Het advies van Monica: “Er is geen wondervoedingsmiddel dat kanker remt. Een dieet dat je lichaam op alle gebieden voldoende voedingsstoffen biedt en ondersteunt is belangrijk voor je algehele gezondheid. Ik zou wel de nadruk leggen op het binnenkrijgen van belangrijke fytonutriënten door het eten van kruisbloemige groenten (bijv. bloemkool, kool, broccoli), paddenstoelen, ui, knoflook, kruiden en specerijen, bessen en het eten van vezelrijke voeding.”

Vasten bij uitgezaaide borstkanker?

Er zijn eerste studieresultaten beschikbaar waaruit blijkt dat bepaalde vormen van vasten rondom het krijgen van een chemokuur bij borstkanker patiënten de effectiviteit van de behandeling en het herstel van de behandeling kunnen bevorderen. Zou dit ook kunnen werken bij mensen met uitgezaaide borstkanker?

Het advies van Monica: “Daar is nog te weinig onderzoek naar gedaan. Wij adviseren mensen met uitgezaaide borstkanker nu vooral om een gezond dieet te volgen en op die manier goed voor zichzelf te zorgen.”