naar de inhoud

Eten en drinken

In de laatste weken van je leven zul je steeds minder zin krijgen in eten en drinken. Dit kan vooral voor je naasten lastig zijn om te zien. Maar steeds minder voeding nodig hebben hoort bij het stervensproces.  

Eten en drinken is niet meer belangrijk

In de allerlaatste levensfase werken je organen steeds minder goed. Ze houden er langzaam mee op. Ook de maag en de darmen werken steeds minder, waardoor ze voedsel niet goed meer verteren. Je lichaam laat zo merken dat voeding niet meer nodig is. Steeds minder eten en drinken is een natuurlijke weg naar een rustige dood. 

Minder voeding zorgt voor minder klachten

Dat je in deze fase steeds minder hoeft te eten en drinken, kan ook je klachten verminderen. 

  • Je hoeft minder vaak naar de wc, dat scheelt energie. 
  • Door minder vocht is er ook minder slijmvorming, waardoor benauwdheid afneemt. 
  • De zwelling in je voeten en benen wordt minder. 
  • Door minder vocht wordt de druk op organen minder. 
  • Je lichaam maakt stoffen aan die wat suffer maken, maar die je ook een lichter en prettiger gevoel geven. 

Geen medische voeding

Medische drinkvoeding, vitamine- of eiwitpreparaten en voedingssupplementen zijn in deze laatste levensfase niet geschikt voor je lichaam. Als je deze toch gebruikt, doen ze meer kwaad dan goed. De organen kunnen deze voedingsstoffen niet meer verwerken.  

Sonde of infuus

In de laatste levensfase wordt het eventueel krijgen van eten en drinken via sonde of infuus verminderd en vervolgens gestopt. Want ook voor kunstmatige voeding geldt dat de organen dit niet meer kunnen verwerken.   

Spanningen bij je naasten

Het kan lastig zijn voor je naasten om te zien dat jij steeds minder eet en drinkt. Dat is begrijpelijk. We hebben geleerd dat goed eten gezond is, en dat het meestal nodig is om beter te worden of op te knappen. Dat idee laat zich niet zomaar wegduwen. Maar er is meer. Als mens zien we het als teken van goede zorg en liefde om voor iemands eten te zorgen.  

Als je dierbaren zien dat je steeds minder gaat eten, terwijl zij vinden dat je dat wel zou moeten doen, kan dat spanning geven. Ze zien dat je steeds verder komt in het stervensproces, zonder dat ze daar iets aan kunnen doen. Dat kan zorgen voor bijvoorbeeld verdriet, schuldgevoel of machteloosheid.  

Wat kun je doen?

Het is belangrijk voor je naasten om te beseffen dat het normaal is om in de laatste levensfase steeds minder of niet meer te eten en te drinken. Leg hen dat uit of vraag je arts dit te doen. Ook kun je hen laten weten dat er andere manieren zijn om je liefdevol te verzorgen, zoals het geven van een knuffel of massage of gewoon even bij elkaar zitten.  

Bron: 
Kanker.nl 

Wat kan ik doen bij dorst?

Het kan zijn dat je geen honger meer hebt, maar nog wel dorst hebt. Bij een dorstgevoel helpt het om de mond vochtig te houden.  

Tips om de mond vochtig te houden:

  • Een klein beetje drinken nippen. 
  • Op (water)ijs of suikervrije snoepjes zuigen. 
  • Swabs gebruiken. Dit zijn kleine sponsjes op een stokje, vochtig gemaakt met water. Ze zijn te koop bij de apotheek. Let op dat het swabs zonder smaakje zijn.  
  • Met een verstuiver (gevuld met water) de mond vochtig sprayen. Of een druppelflesje met pipetje gebruiken.  
  • Droge lippen of scheurtjes in de mondhoeken zijn te voorkomen door lippenbalsem of vaseline te gebruiken.