naar de inhoud

Medische beslissingen

Nu de uitgezaaide borstkanker zich niet meer laat afremmen, krijg je steeds meer klachten. Dat vraagt om na te denken over je wensen en grenzen in je laatste levensfase. 

Praten met je arts en met je naasten kan in eerste instantie lastig zijn, maar het kan onzekerheid en angst verminderen. Ook voor je omgeving is het fijn om te weten wat je wensen en verwachtingen zijn.  

Medische beslissingen waarover het goed is na te denken en die je kunt bespreken zijn bijvoorbeeld: 

  • Wil je wel of geen antibiotica als je bijvoorbeeld griep krijgt? 
  • Wil je naar het ziekenhuis als je een ernstige vorm van corona krijgt? 
  • Wil je sondevoeding als zelf eten en drinken niet meer gaat? 
  • Wil je gereanimeerd worden als je hart stopt? 
  • Als je thuis wilt sterven, wil je dan in geval van nood wel of niet naar het ziekenhuis? 
  • Wil je wel of geen palliatieve sedatie? 
  • Is jouw wens om euthanasie of hulp bij zelfdoding te krijgen? 

Je mag je eigen keuzes maken, ook de keuze om niet meer behandeld te worden.  

Let op: wat je keuze ook is, je arts zal altijd klachten als pijn, kortademigheid of jeuk proberen te verlichten. 

Zet het op papier

Als je zelf te ziek bent om nog aan te geven wat je wilt, zal de arts zich laten leiden door de wensen die je eerder op papier hebt vastgelegd, zoals in je wilsverklaring. Het is dus goed om deze tijdig op papier te zetten en hier ook over te praten met je naasten. Ook kun je in je wilsverklaring een vertegenwoordiger aanwijzen die namens jou het woord voert als je dat zelf niet meer kunt. 

Lees hier meer over het opstellen van je wilsverklaring. 

Heb je geen wilsverklaring opgesteld? Dan zal je arts proberen zoveel mogelijk in lijn met je wensen te handelen, door zich te baseren op eerdere gesprekken met jou over de zorg rond je laatste levensfase. Uiteraard betrekt je arts dan ook je naasten bij het nemen van beslissingen.  

Zorg er dus altijd voor dat je naasten op de hoogte zijn van je wensen. 

Een wilsverklaring is geen levenstestament

Goed om te weten: een wilsverklaring is niet hetzelfde als een levenstestament. 

In een wilsverklaring leg je vast wat je wensen en grenzen zijn op het gebied van zorg, behandeling en omgang met je ziekte.  

In een levenstestament leg je keuzes en wensen vast die niet alleen gaan over je ziekte, maar bijvoorbeeld ook over geld, bezittingen en persoonlijke zaken.  

Grenzen verschuiven

Onthoud dat je elke dag nieuwe inzichten kunt opdoen en van mening mag veranderen. Wat je eerst absoluut niet wilt, valt later misschien wel mee op het moment dat je het zelf ervaart. Ook kunnen je grenzen opschuiven met de tijd. Daarom kun je je wilsverklaring op elk moment aanpassen. 

Wat wil ik zeggen

Wat wil ik zeggen

Je artsen willen hun zorg zo veel mogelijk afstemmen op jouw wensen en behoeften. Dit notitieboekje helpt je om je wensen op te schrijven, zodat je deze kunt bespreken met je zorgverleners.

Informatie over het levenstestament

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft een checklist opgesteld over het maken van een levenstestament. In de brochure ‘Wie geeft u het vertrouwen’ vind je nog meer informatie. En in de brochure ‘Hoe regel ik mijn nalatenschap?’ staat informatie over erven, erfrecht en testament.