naar de inhoud

De laatste fase

De laatste levensfase is een tijd met veel onzekerheid. Alleen al omdat het onbekend is hoeveel tijd je nog gegeven is. Ook komen er waarschijnlijk veel vragen en emoties op je af. Vragen over pijn, over (angst om te) sterven of over wat je na de dood te wachten staat. Maar ook of je nog afscheid kunt nemen van iedereen die je dierbaar is. Wat je nog graag wilt doen of beleven. En waar je het liefst de laatste periode van je leven doorbrengt. 

Je eerdere ideeën en wensen over deze fase kunnen er nu anders uitzien. Dit is volstrekt normaal. Blijf erover praten: dat is in het belang van jou, maar ook van je omgeving. Zo kun je duidelijk maken wat je wensen en grenzen zijn en kunnen je naasten en je zorgverleners daar rekening mee houden. 

In de ideale situatie is er in deze laatste levensfase ruimte en tijd voor jou en je omgeving om vragen en gevoelens te bespreken, een zo goed mogelijke laatste tijd te beleven en rustig en waardig te sterven. 

Maar uitgezaaide borstkanker kan onvoorspelbaar zijn. Het is daarom goed om, indien mogelijk, je al eerder dan op het laatste moment te verdiepen in de laatste levensfase.   

Op kanker.nl vind je meer informatie over wat je kunt verwachten in de terminale fase.   

Leven toevoegen aan de dagen

Leven toevoegen aan de dagen

Longarts Sander de Hosson deelt (patiënten)verhalen uit zijn eigen praktijk, over de dilemma’s en schoonheid rondom het sterfproces als je weet dat je niet meer beter wordt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.