naar de inhoud

Regie in eigen hand

Voor bijna ieder mens met een goede fysieke en mentale gezondheid is de hang naar het leven groter dan het verlangen naar de dood. Maar het hebben van uitgezaaide borstkanker is zwaar. En als het lijden zó zwaar is geworden dat de kwaliteit van je leven nauwelijks of niet meer aanwezig is, zijn er verschillende manieren om zelf de regie in handen te nemen. 

  • Je levenseinde bespoedigen door te stoppen met eten en drinken.
  • Het sterven dragelijker maken door palliatieve sedatie.
  • Zelf kiezen voor de dood door middel van euthanasie.

Bespreek met je (huis)arts te wensen en verwachtingen. Zie ook Medische beslissingen. 

Stoppen met eten en drinken

Stoppen met eten en drinken klinkt misschien als een nare hongerdood, maar met de juiste medische begeleiding kan dit leiden tot een rustig sterfbed. Dat komt omdat:  

  • In deze fase heb je al niet meer zo’n trek hebt in eten en drinken. 
  • Door niet eten en drinken (vasten) maak je endorfine aan, dat geeft een prettig gevoel. 
  • Je reflexen worden trager, waardoor je je rustig voelt. 
  • Je bewustzijn daalt, daardoor ervaar je minder pijn. Ook is er minder kans op kortademigheid en braken.  

Als je niet meer eet en drinkt gaat het lichaam zijn eigen voorraden aanspreken. Daardoor droog je uit. Dorst hoef je niet altijd te hebben. Wel kun je last hebben van een droge mond. Het helpt als iemand je mond en lippen nathoudt met wat water of ijs.

De meeste ernstig zieke mensen die stoppen met eten en drinken, overlijden binnen één tot twee weken.  

Palliatieve sedatie

Je kunt in de laatste periode voor je sterven last krijgen van onhandelbare pijn, verwardheid of ernstige benauwdheid. Dan kan palliatieve sedatie een mogelijkheid zijn.  

Bij palliatieve sedatie krijg je medicijnen die je bewustzijn verlagen, zodat je minder of niet meer lijdt. Daarnaast krijg je geen voeding of vocht meer. Palliatieve sedatie kan betekenen dat je kunstmatig in slaap wordt gehouden totdat je overlijdt, maar dit hoeft niet zo te zijn.  

Je kunt vooraf aangeven dat je in bepaalde omstandigheden palliatieve sedatie zou willen. Maar je arts is degene die op dat moment beslist of er wel of niet palliatieve sedatie wordt ingezet. 

Wanneer je palliatieve sedatie krijgt, is euthanasie niet meer mogelijk. Je lijdt dan immers niet meer ondraaglijk.   

Lees op kanker.nl meer over palliatieve sedatie. 

Euthanasie

Sinds 2002 is in Nederland de euthanasiewet van kracht. Bij mensen die door een ziekte of aandoening ‘ondraaglijk’ en ‘uitzichtloos’ lijden, is euthanasie toegestaan. 

Bij euthanasie krijg je eerst medicijnen waardoor je in coma raakt. Daarna krijg je een middel waardoor je ademhaling stopt.   

Euthanasie is geen recht

Het is belangrijk om te weten dat euthanasie geen recht is: je kunt een verzoek doen. Heb je een euthanasiewens, bespreek deze dan tijdig met je (huis)arts. Een arts is namelijk niet verplicht om je verzoek uit te voeren. Ook niet als je je euthanasiewens hebt vastgelegd in een levenstestament. Het kan dus zijn, dat je op zoek moet gaan naar een andere arts.  

 Als je (huis)arts aangeeft te willen meewerken, zal deze je verzoek zorgvuldig overwegen en volgens de wet een andere arts om raad vragen. Euthanasie mag namelijk alleen onder strenge voorwaarden worden toegepast.   

Het is belangrijk om een euthanasiewens tijdig met je arts te bespreken. Het kost tijd om een euthanasieprocedure in gang te zetten. Op kanker.nl lees je meer over euthanasie.