naar de inhoud

Complementaire zorg

Naast je medische behandeling zijn er vormen van zorg en ondersteuning die kunnen helpen bij klachten of bijwerkingen. Dit wordt complementaire zorg (oftewel, aanvullende zorg) genoemd. Complementaire zorg kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van je kwaliteit van leven.

Complementaire zorg is geen alternatieve zorg

Complementaire zorg komt niet in de plaats van de medische behandeling (dat heet alternatieve zorg). Het is een aanvulling op de behandeling die je van je arts krijgt.

Het is aan te raden om je arts of verpleegkundige altijd te vertellen welke vormen van complementaire zorg je gebruikt. Zo weet je zeker dat die niet je medische behandeling zal beïnvloeden.

Doel van complementaire zorg

Het doel van complementaire zorg kan zijn:

  • Het verlichten van bijwerkingen van de behandeling, bijvoorbeeld misselijkheid.
  • Het verlichten van klachten door uitgezaaide borstkanker, zoals pijn, vermoeidheid en stijfheid.
  • Leren omgaan met je emoties of angstklachten.
  • Het verminderen van stress.

Vormen van complementaire zorg

Je kunt complementaire zorg soms krijgen via het ziekenhuis, maar je kunt ook zelf op zoek gaan naar zorgverleners. We moedigen je aan te kijken welke vormen het beste bij jou en bij je klachten passen. Doe dit in overleg met je arts of verpleegkundige.

Vormen van complementaire zorg zijn bijvoorbeeld:

Is complementaire zorg effectief en veilig?

Als je complementaire zorg overweegt, vraag je je waarschijnlijk af: is het effectief? En ook: is het veilig?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bepaalde vormen van complementaire zorg positief effect hebben op de kwaliteit van leven bij mensen met kanker. Voorbeelden zijn acupunctuur, massage, yoga, mindfulness en muziektherapie.

LET OP: niet alle behandelingen en therapieën die worden aangeboden zijn veilig of effectief. Dit geldt bijvoorbeeld voor kruiden en supplementen die de werking van de medische behandeling kunnen verstoren. Maar het kan ook zijn dat de aanbieder van de zorg niet gespecialiseerd is in een persoon met kanker.

Hoe vind ik betrouwbare complementaire zorg?

Het is verstandig om goede research te doen voordat je kiest voor een behandeling of met een behandelaar in zee gaat.

  • In deze klinische richtlijn voor aanvullende behandelingen bij borstkanker zie je per vorm de sterkte van het bewijs van mogelijke werking.
  • Je leest hier tips om erachter te komen of je te maken hebt met betrouwbare informatie.
  • Ook handig: deze controlelijst om te bepalen of je met een betrouwbare behandelaar te maken hebt.

Wij raden je verder aan:

  • Overleg altijd met je arts of verpleegkundige of de vorm van complementaire zorg veilig en effectief is. En of deze niet je medische behandeling hindert.
  • Kies voor een therapeut via betrouwbare weg, bijvoorbeeld het ziekenhuis of kanker.nl.
  • Kijk uit voor (dure) therapieën die je beloven de uitgezaaide borstkanker te kunnen genezen. Helaas doen zij een belofte die ze niet kunnen waarmaken.

Bronnen
Kanker.nl