naar de inhoud

Relaties & intimiteit

Als je uitgezaaide borstkanker hebt kan de relatie met je partner daardoor hechter worden. Maar soms kun je ook het gevoel krijgen dat je juist verder van elkaar komt te staan.

Relatie onder spanning

De nieuwe realiteit van je diagnose zorgt voor jou en je partner voor heftige emoties, zoals angst, woede en verdriet. Het is belangrijk om gevoelens en gedachten met elkaar te delen, maar dat lukt niet altijd. Soms wil je elkaar er niet mee belasten.

Als jij achteruitgaat en minder kunt doen, krijgt je partner een meer verzorgende rol. Ook dat heeft impact op jullie relatie, want je bent meer op elkaar aangewezen. Kleine ergernissen kunnen dan al snel ontsporen in grote ruzies.

Lees hier meer over uitgezaaide borstkanker, relatie en intimiteit.

Wat kunnen jullie doen om in contact te blijven met elkaar?

  • Vertel wat je bezighoudt, waar je bang voor bent, waar je je zorgen over maakt.
  • Vraag naar de gevoelens en gedachten van je partner.
  • Laat merken dat je elkaar waardeert. Kleine attenties kunnen wonderen doen. Een bloemetje, maar ook een lief briefje, een aanraking of een compliment houden de sfeer erin.
  • Let erop dat je je niet meer dan nodig als patiënt gedraagt, en dat je partner zich niet zorgzamer gedraagt dan nodig is: blijf ook elkaars geliefden. 

Heb je een relatie met iemand met uitgezaaide borstkanker? Hier vind je meer informatie en tips voor jou.

Intimiteit

We hebben een brochure over intimiteit en seksualiteit bij borstkanker, waarin ook aandacht is voor seksualiteit en uitgezaaide borstkanker. Inclusief handige tips, zowel binnen een relatie als voor singles. Deze brochure laat je hopelijk voelen dat je niet de enige bent die veranderingen ervaart op seksueel gebied.

Wil je meer weten?

Hieronder vind je een paar websites over seksualiteit. Je kunt ook in het ziekenhuis informeren of er op de poli een seksuoloog aanwezig is.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.