naar de inhoud

Het zweet breekt je uit. Je hart slaat op hol. Je voelt spanning in je buik en iedereen die aan je hoofd zeurt, krijgt een snauw. Herkenbaar? Grote kans dat je last hebt van spanning en angst. Voor wat er nog komen gaat in je ziekte, voor de dood of voor het feit dat je je dierbaren moet achterlaten.

Angst is normaal

Als je uitgezaaide borstkanker hebt zijn gevoelens van angst heel normaal. Een aparte behandeling is meestal niet nodig, maar het helpt wel om je angsten te bespreken. Met je arts of de verpleegkundige, maar ook met je naasten of een geestelijk verzorger. Door woorden te geven aan angst, zal deze vaak iets minder overweldigend of zwaar voelen.

Angst in je lichaam

Angst en stress zit niet alleen in je gedachten, maar ook in je lichaam. De bron van je angst kun je niet wegnemen, maar je kunt wel je lichaam helpen om meer ontspanning te vinden.

Bijvoorbeeld door:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Ontspanningsoefeningen
  • Meditatie

Vraag je arts of verpleegkundige om meer informatie en tips.

Leren omgaan met je gevoelens

Heb je heel erg last van angst, vraag dan om een gesprek met een psycholoog of gedragstherapeut. Zo kun je beter leren omgaan met je gevoelens.

Artikel over angst: ‘Leer het beest in de bek te kijken’

Video: Omgaan met angst bij uitgezaaide borstkanker

‘Kanker en angst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.’ Annette Pet (Helen Downing Institute) vertelt wat angst is, hoe je het kun herkennen en wat jou zou kunnen helpen en ondersteunen bij het omgaan met je angst als je leeft met uitgezaaide borstkanker.

 

Artikel: ‘Leer het beest in de bek te kijken’

Wat is angst en wat kun je ertegen doen als je leeft met uitgezaaide borstkanker? In dit artikel lees je informatie, praktische tips van Annette Pet (pycholoog en psychotherapeut HDI) en persoonlijke ervaringen van Désirée.

 

Bekijk de uitgebreide informatie over angst bij kanker op kanker.nl.