naar de inhoud

Pijn heeft een grote invloed op je leven en je dagelijks functioneren. Meld daarom je pijnklachten bij de verpleegkundige en/of arts. Zij kunnen dan kijken hoe je pijn zo goed mogelijk onder controle is te krijgen.

Hoe meet je je pijn?

Hoe kun je bijhouden of je pijnklachten minder of meer worden? Je kunt je pijn elke dag een cijfer van 1 tot 10 geven en dit bijhouden in een dagboek of in een app als OWise borstkanker (voor Android en Apple). Zo kun je zien hoe de pijn zich ontwikkelt en kan je arts of verpleegkundige hier (nog) beter op inspelen.

Pijnbehandeling

Voor pijnbehandeling zijn verschillende medicijnen beschikbaar. Welke medicijnen je krijgt, hangt af van de oorzaak van je pijn, de soort pijn en de hevigheid van de pijn.

Bij ernstige pijn krijg je vaak heel sterke pijnstillers (opioïden), zoals morfine. Deze pijnstillers kunnen ook helpen tegen kortademigheid.

Morfine

Morfine kent een aantal bijwerkingen. De bekendste zijn:

  • Sufheid
  • Verwardheid
  • Misselijkheid
  • Jeuk

De bijwerkingen van morfine zijn vaak van korte duur of goed te behandelen met andere medicijnen. Verstopping (obstipatie) gaat niet vanzelf over. Heb je er last van, meld dit dan bij de verpleegkundige, apotheker of (huis) arts, zodat zij de klachten kunnen verlichten of verhelpen.

Wat kun je zelf doen bij pijnklachten?

Ontspanning wil nog wel eens verlichting brengen bij pijnklachten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ontspannings- en ademhalingsoefeningen: vaak kan een verpleegkundige uit het palliatief team of een fysiotherapeut gespecialiseerd in oncologie je die aanleren.
  • Afleiding: als je mooie muziek luistert, een spannende serie kijkt, zelf een lekkere maaltijd kookt of een goed boek leest, dwalen je gedachten af van de pijn.
  • Sommige mensen ervaren ook pijnverlichting van medicinale cannabis.

Zenuwpijn of neuropathie

Heb je last van zenuwpijn of neuropathie? Ook dit heeft grote invloed op het dagelijks leven. BVN deed hier onderzoek naar, lees hier de tips van ervaringsdeskundigen.

Pijnbestrijding in de laatste fase

In je laatste levensfase kun je meer last krijgen van pijn. De manier waarop je pijn beleeft, verschilt van mens tot mens. Ook kan de mate van pijn de ene dag anders zijn dan de andere. Dat heeft te maken met je conditie, maar ook je gemoedstoestand. Om pijn te verminderen, zijn er verschillende vormen van pijnbestrijding. Zo kan je arts pijnstillers voorschrijven Deze middelen kunnen pijn lang en effectief bestrijden. Praat hierover met je omgeving en met je arts en bepaal wat in jouw situatie nodig is.

Behalve pijnstillers zijn er meer manieren om pijn te behandelen. Soms kan een fysiotherapeut pijn wegmasseren. Ontspanningsoefeningen willen ook nog weleens comfort geven, even als een ontspanningsmassage, voetreflexologie of medicinale cannabis.

Tot slot kan ook een goed gesprek (ziele)pijn verlichten. Gevoelens van spanning, angst en verdriet kunnen zich namelijk ook lichamelijk uiten.

Op de website van kanker.nl vind je meer informatie over pijn bij ongeneeslijke kanker.

Video: Mogelijkheden van pijnbestrijding bij uitgezaaide borstkanker

Dr Kees Besse is anesthesioloog op de afdeling Pijn en Palliatieve Geneeskunde. Zijn specialisatie is pijnbestrijding bij kankerpatiënten. Hij vertelt over de mogelijkheden voor pijnbestrijding bij uitgezaaide borstkanker.