naar de inhoud

Erfelijkheid

In sommige families komt kanker vaker voor dan in andere. Dit kan komen door een fout in genen, waardoor er een grotere kans bestaat op bepaalde soorten kanker, zoals bijvoorbeeld borstkanker. Een dergelijke fout in de genen wordt mutatie genoemd.

Als je uitgezaaide borstkanker hebt, bestaat de kans dat je dit hebt gekregen omdat je een erfelijke aanleg hebt voor borstkanker. Ongeveer 5 tot 10% van de gevallen van borstkanker wordt veroorzaakt door erfelijke aanleg.

Hier vind je informatie over erfelijke aanleg voor borstkanker, wat de gevolgen zijn voor jou en je familie en hoe je kunt omgaan met de diagnose.

Een paar tips:

  • Stichting Erfelijke Kanker Nederland biedt je informatie over erfelijke aanleg voor kanker, ervaringsverhalen en mogelijkheden voor lotgenotencontact.
  • Met B-Bewust maak je je eigen vragenlijst over erfelijke aanleg voor borstkanker, zodat je goed voorbereid naar het gesprek met je zorgverlener gaat.
  • In sommige families komt borst-, eierstok- en prostaatkanker vaker voor dan gemiddeld. Test op hetzitindefamilie.nl of er reden voor jou is om je te laten testen op een erfelijke aanleg.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.