naar de inhoud

Onderzoek & trials

Regelmatig lees of hoor je over nieuwe behandelingen tegen (uitgezaaide) borstkanker. Die klinken veelbelovend. Vaak gaat het dan om behandelingen in een vroeg stadium van onderzoek. Er moet dan nog meer onderzoek plaatsvinden.

In het ziekenhuis noemen ze dit medisch-wetenschappelijk onderzoek ook wel een trial, klinische studie of een experimentele behandeling. Met al deze termen wordt hetzelfde bedoeld: een mogelijk nieuwe behandeling om de overlevingskansen, overlevingsduur of de kwaliteit van leven te verbeteren.

Wat is een trial

Een trial kan een onderzoek zijn naar een nieuw medicijn of een nieuwe vorm van bestraling of opereren. Als de nieuwe behandeling bij mensen wordt getest, is er al onderzoek gedaan in het laboratorium en met proefdieren of een kleine groep proefpersonen.

Ook kan een trial gaan over het verbeteren van de huidige behandeling. Bijvoorbeeld een andere volgorde van behandelingen of een nieuwe combinatie van bestaande behandelingen. Maar je kunt ook denken aan het onderzoeken van de invloed van een bewegingsprogramma voor of na een behandeling of het effect van nazorg na een behandeling.

Kortom, er zijn ontzettend veel soorten trials. Je arts maar ook wij kunnen je informeren over welke studies er op dit moment lopen en welke eventueel geschikt zijn voor jou.

Wel of niet doen?

Het kan gebeuren dat je arts vraagt of je wilt meedoen aan zo’n studie. Of dat je zelf interesse hebt om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe of betere behandelingen.

Bekijk het overzicht van actuele trials voor (uitgezaaide) borstkanker en vraag er gerust eens naar bij je behandelend arts. Wel is het verstandig om de voors en tegens goed af te wegen voordat je een besluit neemt.

Risico’s

Laat je goed voorlichten over het onderzoek. Wat houdt het onderzoek precies in? En wat voor risico’s kunnen er optreden? Omdat de behandeling nieuw is en nog onderzocht wordt, zijn nog niet alle effecten en bijwerkingen bekend. Wel wordt elk onderzoek door een onafhankelijke commissie beoordeeld. Zij letten erop dat de risico’s klein zijn. Je arts kan je vaak vertellen wat voor bijwerkingen er kunnen optreden.

Extra inspanning

Vraag ook aan je arts wat je kunt verwachten als je zou meedoen. Soms moet je bijvoorbeeld vaker op controle komen, wordt er extra bloed afgenomen of worden er andere aanvullende onderzoeken uitgevoerd. Het kan ook zijn dat je een dagboek of lijstje moet bijhouden. Je ondergaat soms extra lichamelijk onderzoek of je krijgt vragen over ervaringen die met je ziekte te maken hebben en die jij als naar ervaart.

Het kan ook zijn dat je moet stoppen met de medicijnen die je nu gebruikt. Ook zijn er soms speciale leefregels waar je je aan moet houden, zoals bijvoorbeeld voor alcohol, roken of het gebruik van voorbehoedsmiddelen.

Je bent niemand iets verplicht

Kijk bij het maken van je besluit ook naar je drijfveer om mee te doen. Wil je graag dat andere patiënten het straks wellicht beter hebben tijdens hun ziekte, of een grotere kans krijgen op genezing? Of vind je het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de wetenschap? Dat zijn mooie redenen om ja te zeggen. Maar laat je niet leiden door een schuldgevoel naar je dokter, naasten of andere patiënten. Je bent niemand iets verplicht.

Maak je eigen afweging

Meedoen aan een onderzoek kan zwaar zijn, maar je kunt er ook baat bij hebben. Praat erover met je arts en je naasten, en maak dan je keuze. Uiteindelijk ben jijzelf de enige die kan bepalen of het je waard vindt om mee te doen. En voel je je toch niet prettig bij het meedoen? Dan mag je altijd stoppen met het onderzoek.