Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
In de laatste fase van je leven krijg je terminale palliatieve zorg. Jouw team van zorgverleners is er voor lichamelijke klachten en pijnbestrijding, maar ook voor het stilstaan bij vragen op emotioneel, sociaal en spiritueel gebied. Dit gebeurt in samenspraak met jou en met je naasten.
Terminale zorg is de zorg voor je lichaam, geest en ziel. Het is belangrijk dat er aandacht is voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven, maar ook voor een zo goed mogelijke kwaliteit van sterven. Dat geldt voor jou én voor de mensen om je heen. Zorgverleners ondersteunen ook je naasten in het afscheidsproces (en ook daarna).
Met kwaliteit van sterven bedoelen we dat je in de gelegenheid bent om op een waardige manier, die voor jou en je naasten goed voelt, het einde van je leven te ervaren.
Wat betekent voor jou kwaliteit van sterven? Hierover in gesprek gaan met je (huis)arts hier kan pittig zijn. Het helpt om van tevoren na te denken over de vragen en onderwerpen die je aan bod wilt laten komen. Bijvoorbeeld:
Wat voor klachten heb je en wat wil je zo lang mogelijk kunnen doen?
Welke verwachting heeft je arts over hoe de ziekte verloopt en welke lichamelijke en psychische klachten kun je verwachten?
Voor welk lijden ben je bang? Wat wil je beslist niet meemaken?
Zijn er in jouw situatie behandelingen die medisch gezien op een gegeven moment geen zin meer hebben? Welke behandelingen zijn dat? Wat gebeurt er als je niet meer kunt eten en drinken?
Op welke plek wil je het liefste sterven? Thuis, in het ziekenhuis, of in een hospice? En wat moet daarvoor worden geregeld? (Lees meer in Een fijne plek)
Heb je een wilsverklaring gemaakt? Loop deze dan samen met je arts door en check of alles duidelijk is en jullie op dezelfde golflengte zitten. (Lees meer in Medische beslissingen)
Heb je een euthanasiewens? Bespreek deze dan met je arts. Een arts is namelijk niet verplicht om je verzoek uit te voeren. Ook niet als je het op papier hebt gezet of als je het hebt vastgelegd in een levenstestament. (Lees meer in Regie in eigen hand)