Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Natuurlijk, het zijn maar woorden. Toch kan het hard aankomen als iemand een onhandige opmerking maakt. Bijvoorbeeld over je ziekte, of over hoe je eruitziet. Over hoe je je zou moeten voelen of wat je zou moeten doen. Ook kan het je raken als je naasten niet helemaal lijken te begrijpen wat je doormaakt of hoe je je voelt. Hoe ga je om met onbegrip en onhandigheid?
Bij het vertellen over je diagnose kunnen mensen je zowel positief als negatief verrassen. Je kunt veel steun ervaren van iemand, of misschien teleurgesteld zijn in een reactie. En soms kan iemand reageren op een manier die zelfs onaangenaam is voor jou.
Ook later in je ziekteproces kunnen mensen het lastig vinden om met je te praten. Of ze kunnen zich niet goed inleven in jouw situatie.
Onbegrip vanuit de omgeving kan voor onhandige of zelfs onprettige momenten zorgen. Ook kan het je een eenzaam gevoel geven, omdat je je niet begrepen voelt.
Wat je bijvoorbeeld kunt tegenkomen:
Als iemand belangrijk voor je is en als je graag steun en begrip zou willen krijgen van deze persoon, dan is het belangrijk om eerlijk te zijn. Hoe lastig het ook kan zijn, zeg wat de onhandige opmerking of de uiting van onbegrip met je doet.
Een paar communicatietips:
‘Het is kwetsend omdat iemand geen inleving toont in hoe het voor jou is en hoe het echt met je gaat, maar van alles invult. Vaak slaat zo’n opmerking je totaal uit het lood, logisch ook. Wat moet je zeggen? Het antwoord is wat mij betreft vrij simpel: ‘Wat zeg jij nou?’. Die directheid is misschien even schrikken voor de ander, maar echt, je mag best een beetje lomp zijn. Je hebt al genoeg aan je hoofd. Daarbij helpt het om vanuit jezelf te praten en geen verwijten te maken. Zeg bijvoorbeeld: Je opmerking heeft mij gekwetst. Voor mij is dit niet helpend.’ – Psycholoog Ellen Huijsmans
Een dieet dat je echt zou moeten volgen. Een boek dat je echt zou moeten lezen. Veel mensen willen je helpen door het geven van advies. Maar je zit niet altijd te wachten op goede raad.
Wat kun je doen?
‘De kanker is al een hele tijd stabiel, mijn omgeving vergeet daardoor soms dat ik toch ernstig ziek ben. Een veel gehoorde opmerking is: ‘Wat zie jij er goed uit’, maar dat voelt niet altijd zo.’ – Anoniem
Het kan veel emotie bij je opwekken als je een teleurstellende reactie krijgt van een naaste. Dat deze persoon die dicht bij je staat niet begrijpt wat jij doormaakt, kan een eenzaam gevoel geven. Lees hier meer over omgaan met een eenzaam gevoel.
Het kan heel fijn zijn om contact te hebben met mensen die hetzelfde beleven als jij. Bij lotgenotencontact, bijvoorbeeld met een buddy of op bijeenkomsten bij BVN, ben je ‘onder elkaar’ en hoef je even niets uit te leggen. En kun je soms ook samen lachen om de onhandige opmerkingen die mensen soms tegen je maken.
‘Ik ben voor het eerst naar een bijeenkomst voor lotgenoten geweest. Dit was een drempel waar ik over moest stappen, maar wel zinvol. Wat verbindt is een ziekte, maar daardoor gaan de gesprekken wel direct over iets wezenlijks.’ – Saskia
Bronnen
Kanker.nl
Boek ‘Sterkte met je tumor! Communicatietips bij kanker’ van Paula Bakhuis