naar de inhoud

Hulp vragen aan naasten

Je zult door je ziekte waarschijnlijk weleens hulp nodig hebben, of het nu eenmalig is of tijdens een langere periode. We moedigen je aan daadwerkelijk om die hulp te vragen in je omgeving. Je zult zien dat veel naasten graag iets willen doen om je te steunen. Met jouw hulpvraag geef je hun de kans er voor je te zijn. En soms word je zelfs verrast door een aanbod van iemand van wie je dit niet had verwacht. Accepteer de hulp, laat je erdoor steunen en toon je dankbaarheid.

Hoe vraag ik om hulp

Het kan voor veel mensen onnatuurlijk of ongemakkelijk voelen om hulp te vragen van naasten. Misschien doe je alles het liefst zelf. Of misschien durf je niet te zeggen waar je behoefte aan hebt.

Het kan ook zijn dat je een omgeving hebt die heel graag wil helpen, en die je nu overvalt met allerlei hulp waar je niets aan hebt.

Hoe vraag je hulp aan je omgeving? En hoe zorg je dat je geboden hulp ook echt nodig hebt?

  • Wees zo duidelijk mogelijk. Zeg niet ‘Ik kan wel wat hulp gebruiken’, maar bijvoorbeeld: ‘Kun je donderdag de hond een kwartier uitlaten?’.
  • Geef aan wat je wel en niet wilt. En hoe, wanneer, wat en hoe vaak.
  • Een online kalender kan helpen bij het duidelijk vragen om hulp, je kunt daarin bijvoorbeeld aangeven wanneer het handig zou zijn als iemand een maaltijd kookt voor je gezin. Of wanneer je een lift nodig hebt naar het ziekenhuis. In de online kalender kunnen je hulptroepen zich intekenen voor de hulp die ze kunnen en willen bieden.

Hoe ga je om met hulpfanaten

Sommige mensen willen je zo graag helpen, dat ze iets te fanatiek worden bij het bieden van hun hulp. Het kan lastig zijn om deze hulp af te remmen, omdat het meestal goed wordt bedoeld. Toch is het belangrijk om je grenzen aan te geven.

Geef vriendelijk en duidelijk aan dat je de hulp waardeert, maar dat deze persoon over je grenzen gaat. Bijvoorbeeld: ‘Ik waardeer het enorm dat je zo meeleeft, maar het kost me veel energie als je steeds langskomt. Ik vind het fijner, als we vooraf afspreken.’

Ik wil mijn naasten niet om hulp vragen

Heb je geen groot netwerk van helpers, of wil je je omgeving liever niet om hulp vragen? Er zijn ook andere mogelijkheden. Denk aan vrijwilligersorganisaties als De Zonnebloem of het Rode Kruis. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden voor hulp bij het schoonmaken van je huis. Vraag taxivervoer aan voor de ritten naar het ziekenhuis. Voor gezonde maaltijden kun je Tafeltje-dekje inschakelen. Ook zijn er steeds meer initiatieven waarbij je maaltijden in de buurt kunt ophalen, zoals Thuisgekookt.

Bronnen
Boek ‘Sterkte met je tumor! Communicatietips bij kanker – Paula Bakhuis
Boek ‘Je wordt niet meer beter… Palliatieve zorg bij uitgezaaide borstkanker’ – BVN 

Sterkte met je tumor

Waarom wat anderen zeggen helpt of juist niet (artikel blad B)

Als je borstkanker hebt of last hebt van de gevolgen van de behandeling, krijg je vaak allerlei opmerkingen. Hoe goedbedoeld ook, soms zijn ze kwetsend. Wat helpt wel en wat niet? Artikel uit Blad B.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.