naar de inhoud

Ik heb een kinderwens

Uitgezaaide borstkanker zorgt voor een onzekere toekomst en dit heeft invloed op je dromen en doelen. Toch blijft het belangrijk om je wensen te uiten en er aandacht aan te geven. Misschien leefde je voor de diagnose met een kinderwens. Dan is het ook in deze nieuwe werkelijkheid een belangrijk onderwerp, ook als er zo veel andere dingen zijn waar je je zorgen over maakt.

Bespreek je kinderwens

Na de diagnose volgt een hectische tijd, maar neem een moment om te overwegen: wat voor plek neemt je kinderwens nu in? Wat wil je hier graag over weten? En hoe staat je partner hierin?

Benoem je kinderwens bij je arts

De behandeling van uitgezaaide borstkanker kan invloed hebben op je vruchtbaarheid. Wil je in elk geval weten wat je opties zijn? Zeg dit dan vóór de behandeling tegen je arts of verpleegkundige.

Het kan zijn dat je arts er niet uit zichzelf over begint, neemt dan zelf het initiatief.

Op kanker.nl vind je meer informatie over vruchtbaarheidsbehandeling voor vrouwen. Ook vind je hier informatie over vruchtbaarheidsbehandeling voor mannen.

Gebruik van zaadcellen, eicellen of embryo’s na de dood

Heb je ervoor gekozen om je eicellen, zaadcellen of embryo’s te laten invriezen voordat je aan de behandeling begon? Tot aan je overlijden worden deze bij het Fertiliteitscentrum bewaard. Daarna worden ze vernietigd, tenzij je bij leven schriftelijk toestemming hebt gegeven om ze na je overlijden voor voortplanting te laten gebruiken.

Alleen de persoon die wordt genoemd in de verklaring, mag na je overlijden over je eicellen, zaadcellen of embryo’s beschikken om een zwangerschap te proberen te realiseren.