Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Als je kinderen (of kleinkinderen) hebt, zul je ook hen onderdeel moeten gaan maken van je leven met uitgezaaide borstkanker. Hoe praat je met je kinderen over je ziekte en over de behandelingen? Hoe pak je samen de draad van het leven weer op? En hoe bereid je hen voor op jullie uiteindelijke afscheid? Dit zijn lastige vragen, waarover veel boeken en sites zijn geschreven. Je maakt hierin je eigen keuzes, die passen bij je situatie en bij je kind. Er is dus geen gouden regel. We kunnen je wel een paar tips geven.
Als je net hebt gehoord dat je uitgezaaide borstkanker hebt, is dat een hele schok. Dan kan het goed zijn om even te wachten voor je het nieuws vertelt aan je kind. Zo kun je zelf eerst de diagnose proberen te verwerken.
Het is wel verstandig om niet te lang te wachten voor je vertelt over je ziekte. Kinderen voelen namelijk feilloos aan dat er iets aan de hand is. Als je kind niet weet wat dat precies is, kan dit moeilijker en enger zijn dan wél weten wat er speelt. Informatie neemt onzekerheid weg.
Besef dat er nooit een goed moment is om slecht nieuws te vertellen. Kies een moment waarop jullie rustig kunnen praten, en neem de tijd voor dit gesprek.
Je hoeft niet alles te vertellen, maar wees wel zo open en eerlijk mogelijk. Daarbij houd je natuurlijk rekening met de leeftijd van het kind. Zo blijf je beter met elkaar in contact. Ook help je je kind beter om de situatie te verwerken.
Een paar algemene tips:
Handige hulpmiddelen:
Er verandert veel in jullie dagelijkse leven als gezin, nu je leeft met uitgezaaide borstkanker. Alles wat toch normaal kan blijven, geeft stabiliteit voor je kind.
Een paar tips:
Op www.kankerspoken.nl vind je per leeftijdscategorie informatieve verhalen om voor te lezen, video’s om samen te bekijken en andere hulpmiddelen om met je kind in contact te blijven.
Op kanker.nl vindt je tips per leeftijdscategorie, hoe je je kind kunt steunen en informeren.
Een paar algemene tips voor omgaan met jonge kinderen:
Je tiener kan op www.kankerspoken.nl zelf informatie opzoeken.
Op ons platform staan hier tips voor boeken, video’s en podcasts voor je kind.
Op kanker.nl vind je meer informatie over omgaan met je tiener als je kanker hebt.
Algemene tips voor het omgaan met je tiener:
‘Ik heb niet veel meer nodig dan mijn gezin. Af en toe trek ik mij graag terug in deze cocon. Mijn tijd met hen is kostbaar en dierbaar. Ik hou van die momenten dat ik de kinderen hardop hoor lachen tijdens het spelen.’ – Saskia
Je bent ongeneeslijk ziek, maar mogelijk is het jou en je gezin gegeven om nog een geruime tijd samen te hebben. En om dus niet alleen op de ziekte, maar ook op het leven te kunnen focussen. Hoe pak je dat aan? Waar kun je op letten bij het opvoeden van je kinderen? Hoe ga je om met hun emoties en hoe bereiden jullie je voor op het uiteindelijk afscheid? De gratis brochure ‘Kanker in je gezin’ is een overzichtelijk en handig naslagwerk.
Het is een groot cadeau voor je kinderen om samen mooie herinneringen te maken. Dat kunnen grote dingen zijn, zoals een reis of een unieke belevenis. Maar het zijn ook de kleine dingen, zoals jullie gesprekken bij een kop thee of samen een mijlpaal beleven, bijvoorbeeld de eerste tand wisselen of de groep 8 musical.
Hier vind je verschillende stichtingen die kunnen helpen bij het vervullen van wensen, om samen iets bijzonders te doen.
Ook kun je ervoor zorgen dat je kind later als volwassene zal weten wie jij was en hoe je in het leven stond. Schrijf bijvoorbeeld in een herinneringboek, zoals ‘Mam, vertel eens’. Ook kun je je levensverhaal laten vastleggen in een gefilmd interview, dit wordt kosteloos gedaan door Stichting Komma. Je kunt ook een kistje maken met allerlei symbolische souvenirs of kaartjes voor toekomstige verjaardagen en mijlpalen.
Je wilt je kind het liefst behoeden voor pijn en verdriet, maar door je diagnose ervaart je kind rouw. En na je sterven zal er een nieuwe periode van rouw komen. Er zijn veel stichtingen, sites en boeken die informatie bieden. Zowel gericht op de ouders, als op het kind zelf.
Bijvoorbeeld:
Het is goed mogelijk dat zowel jij als je gezin behoefte hebben aan psychische ondersteuning, of een plek om je verhaal kwijt te kunnen. Er zijn een aantal opties, bijvoorbeeld:
Bronnen
Boek ‘Sterkte met je tumor! Communicatietips bij kanker’ – Paula van Bakhuis
Jeroen Bosch Ziekenhuis
Kanker.nl
Veerkracht bij rouw
De Steven
Psycholoog.nl