naar de inhoud

Ik heb geen relatie

Als je single of alleenstaand bent, dan kan het soms een extra uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat je de steun en zorg krijgt die je nodig hebt.

Probeer een groep mensen om je heen te verzamelen die je met allerlei dingen kunnen helpen. Dat kan gaan om vervoer naar het ziekenhuis, maar ook om boodschappen of gewoon een gezellig gesprek.

Geef aan dat je hulp nodig hebt

Heb je weinig contacten of woont je familie ver weg? Dan zijn er misschien collega’s of mensen uit de buurt die willen helpen. Bedenk wel dat zij waarschijnlijk aarzelen om hun hulp aan te bieden, bijvoorbeeld uit angst zich op te dringen. Geef het daarom zelf aan als je hulp nodig hebt.

Eventueel kun je de (wijk)verpleegkundige vragen om samen op zoek te gaan naar buurtgenoten die je graag zouden willen helpen met extra zorg of steun.

Lees hier meer over Hulp vragen.

Vrijwilligersorganisaties

In veel gemeenten zijn vrijwilligersorganisaties die je kunnen helpen met praktische dingen. Kijk hier voor meer informatie of vraag je huisarts of verpleegkundige naar mogelijkheden.

Ook kan het fijn zijn in contact te komen met een buddy, met wie je ervaringen kunt uitwisselen.

Heb je in de laatste fase ook ‘s nachts ondersteuning nodig? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Tips van Sanne

  • Het is voor vrienden, buren en bekenden ook mogelijk om zorgverlof op te nemen om voor je te zorgen (dit hangt wel af van de CAO van deze persoon). Lees hier meer.
  • Organiseer een vangnet. Denk hierbij aan vrienden, familie en/of buren. Zorg dat er iemand met je meegaat naar het ziekenhuis. Ook kan het fijn zijn als iemand een keer komt koken of eten wil langsbrengen. Boodschappen halen, een klusje doen of poetsen… extra hulp is welkom.
  • Je komt altijd alleen thuis. Zorg voor een luisterend oor. Vraag of er iemand thuis op je kan wachten, bijvoorbeeld als je terugkomt van iets zwaars. Of weet wie je altijd kan bellen.
  • Regel op tijd een testament, levenstestament en wilsverklaring. Als je alleen bent is dit erg belangrijk, er is anders weinig geregeld of dingen worden geregeld door organisaties. Ook hierbij is het belangrijk om mensen uit je omgeving te vragen om je te ondersteunen en taken op zich te nemen.
  • Als het je niet lukt om hulp te vinden of als je netwerk overbelast is: www.demantelaar.nl en www.saaraanhuis.nl
Sanne

Sanne (44) kreeg in 2016 de diagnose triple-negatieve borstkanker. TNBC is een agressieve vorm die vaak snel groeit en uitzaait. Door haar verhaal te delen, wil Sanne meer bekendheid geven aan deze vorm van borstkanker. Ook pleit ze ervoor om zelf de regie over je behandeling te nemen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.