naar de inhoud

Communiceren met naasten

Het kan lastig zijn om je naasten te vertellen dat je uitgezaaide borstkanker hebt, of om hen op de hoogte te houden van het ziekteproces en de behandelingen. Hoe kun je communiceren met je omgeving?

Communiceren met naasten kan lastig zijn

Aan de ene kant wil je juist de mensen om je heen vertellen wat er speelt en hoe je je voelt. Aan de andere kant weet je dat het nieuws waarschijnlijk een schok zal zijn, terwijl je juist je naasten niet wilt laten schrikken of verdriet wilt doen.

Je kunt het gevoel hebben dat je hen niet wilt lastigvallen, of zelfs moet beschermen. Toch is het belangrijk, zowel voor jou als voor je naasten, om eerlijk te vertellen wat er aan de hand is en hoe je je voelt. Dan begrijpt je omgeving je beter en kunnen ze je ook helpen.

Manieren om over je diagnose te vertellen

Er zijn verschillende manieren om je naasten over je diagnose te vertellen. Je kunt bijvoorbeeld:

  • Iemand persoonlijk vertellen dat je ziek bent.
  • Vragen aan iemand die je vertrouwt, om het nieuws te vertellen aan andere familieleden, vrienden of bekenden.
  • Je verhaal delen via een mail of blog. Zo kun je veel mensen tegelijk bereiken, je hoeft dan niet steeds opnieuw je verhaal te doen.

Waarschijnlijk zul je per persoon of groep bepalen welke manier het beste past. Om die keuze te maken, kun je misschien bedenken hoe je zelf vroeger hebt gereageerd op het nieuws over kanker bij andere mensen. Heb je dit toen ervaren als een passende manier om dit te horen?

Aandacht voor jezelf

Gesprekken over je diagnose of ziekte kunnen je veel energie kosten. Je hoeft niet iedereen zelf op de hoogte te stellen, je kunt hierbij hulp vragen. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen.

Vraag jezelf af: wie wil je het eerst zelf vertellen? En hoe kun je daarna ervoor zorgen dat het nieuws zich op een betrouwbare manier verspreidt? Vraag bijvoorbeeld aan één persoon binnen de vriendengroep om het aan de rest te vertellen. Of schrijf een mail aan al je collega’s.

Tips voor een goede communicatie met je omgeving

Voor je omgeving kan het nieuws over je diagnose of een update over je ziekteproces als een schok komen. Hoe de ander reageert, hangt voor een deel af van hoe je het vertelt. Het kan daarom handig zijn om van tevoren te bedenken wat je gaat zeggen en hoe je het gaat zeggen.

Enkele tips:

  • Jij bepaalt wanneer je wat wilt vertellen.
  • Wees eerlijk, maar bedenk van tevoren wat je wilt delen. Dit kan verschillen per persoon/gesprek. Ben je bijvoorbeeld open over je emoties of meld je vooral de feiten?
  • Het kan helpen om de ander te vertellen wat er in je omgaat. Vind je het gesprek moeilijk? Zeg dat dan eerlijk.
  • Houd ook oog voor de ander. Geef na je nieuws voldoende ruimte/stilte zodat de ander kan reageren, of even stil kan zijn.
  • De eerste reactie die je krijgt van iemand kan een reflex zijn. Laat weten dat je de ander de tijd geeft om aan het idee te wennen.
  • Mensen kunnen hun medeleven uiten door veel vragen te stellen. Geef gerust aan wanneer dat te veel voor je is.
  • Als je een mail stuurt en van plan bent vaker updates te geven, vraag dan of de ontvangers het aangeven als ze deze berichten willen ontvangen.
  • Als je niet wilt dat je mails of appjes worden doorgestuurd, geef dit dan aan.
  • Het kan voor mensen een drempel zijn om uit zichzelf contact op te nemen. Het helpt hen als jij aangeeft waar je behoefte aan hebt, bijvoorbeeld bellen, appjes, bezoekjes… En laat ook weten wat je grenzen zijn. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het altijd leuk om van je te horen, maar zal niet altijd opnemen of direct reageren op een berichtje.’ Of: ‘Fijn als je langs wilt komen, maar stem het even af.’ Zo help je je omgeving om jou te helpen.

Als reacties tegenvallen

De kans bestaat dat je reacties krijgt die tegenvallen. Denk bijvoorbeeld aan onbegrip vanuit de omgeving en ongevraagde adviezen. Dit kan je misschien verdriet doen, of een eenzaam gevoel geven.

Lees hier hoe je kunt omgaan met tegenvallende reacties.

Sterkte met je tumor

Waarom wat anderen zeggen helpt of juist niet (artikel blad B)

Als je borstkanker hebt of last hebt van de gevolgen van de behandeling, krijg je vaak allerlei opmerkingen. Hoe goedbedoeld ook, soms zijn ze kwetsend. Wat helpt wel en wat niet? Artikel uit Blad B.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.