naar de inhoud

Ik voel me eenzaam

Leven met uitgezaaide kanker kan heel eenzaam zijn, ook als je niet alleen bent. Iedereen om je heen leeft met je mee, maar jij bent de enige die voelt dat je lichaam hapert en langzaam kracht en mogelijkheden verliest. Er gaat geen dag voorbij dat je niet wordt herinnerd aan het ziek zijn. Jij bent degene die op korte of langere termijn afscheid zal moeten gaan nemen.

Je bent niet de enige

Voel jij je eenzaam? Dan ben je niet de enige. Bijna de helft van alle (ex)borstkankerpatiënten voelt zich eenzaam, zo blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht uit 2020. Uit onderzoek van Borstkankervereniging Nederland in samenwerking met NFK (B-force en Doneer je ervaring) uit 2021 komt hetzelfde beeld naar voren.

‘Ik heb zo veel fijne mensen om me heen staan, maar toch voel ik me eenzaam. Dat komt doordat niemand van hen hetzelfde meemaakt als ik. Mijn ziekte is dag en nacht bij me. Ookal wil ik er niet aan denken, ik word er steeds aan herinnerd. Door mijn korte haar, door mijn prikkende handen en voeten, door de pijn in mijn ribben bij het strikken van mijn veters. En soms door de kaartjes, die zwaar zijn door het medeleven en vol staan met sterktes. Eenzaamheid doet zeer.’ – Jannie

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid betekent dat je je niet verbonden voelt: je mist een hechte, emotionele band met andere mensen. Of je hebt minder contact dan je zou willen hebben.

Om je eenzaam te voelen hoef je niet alleen te zijn: ook in een drukke winkelstraat of op een verjaardagsfeest kun je eenzaamheid ervaren.

Eenzaamheid gaat gepaard met gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid. Ook kun je lichamelijke en/of psychische klachten ervaren.

Waardoor ontstaat eenzaamheid?

Je kunt je om verschillende redenen eenzaam voelen als je leeft met uitgezaaide borstkanker.

Bijvoorbeeld:

  • Je kunt je ervaringen, gevoelens en emoties niet (helemaal) delen met anderen. Hoe kun je voelbaar maken hoe het is om steeds te leven in onzekerheid? Of hoe het is om last te hebben van bijwerkingen van de behandeling? Je omgeving begrijpt je niet altijd en daarnaast wil je ook niet altijd klagen. Dus houd je dingen voor je en krop je gevoelens en emoties soms op.
  • Je kunt vrienden verliezen, bijvoorbeeld omdat je niet meer dezelfde dingen kunt doen als vroeger, zoals sporten of erop uit trekken. Of vrienden vinden het moeilijk om geconfronteerd te worden met ziekte en dood en blijven daardoor weg.
  • Je relatie kan onder spanning komen te staan door het ziek zijn en de veranderde toekomstperspectieven. Of er gebeurt iets ingrijpend náást je ziekte: je partner raakt bijvoorbeeld zijn of haar baan kwijt, of het rommelt in je gezin.
  • Door je ziekte moet je stoppen met werken, waardoor die vaste waarde van je leven wegvalt. Ook zul je regelmatig niet mee kunnen doen met de rest, of het nu gaat om zware boodschappen doen of meegaan met een uitje. Dat kan het gevoel geven een buitenstaander te zijn, wat eenzaam doet voelen.

Hoe maak ik weer contact met mijn omgeving?

De belangrijkste remedie tegen eenzaamheid is: oprecht contact voelen, je gezien en gehoord voelen. En zelf ook je gesprekspartner zien en horen, want voor contact is wederzijds begrip nodig.

Mis je het contact met je partner en/of vrienden? Kom dan zelf in de actiemodus. Bel iemand op, of spreek samen af.

Je kunt vervolgens vóór het gesprek een paar afspraken maken. Ten eerste dat jullie allebei open, eerlijk en nieuwsgierig zullen zijn richting elkaar. En dat jullie allebei je best doen om overtuigingen, meningen en aannames thuis te laten.

Door oprecht naar elkaar te luisteren klaar je de lucht en kom je vaak weer op dezelfde golflengte.

Waar vind ik hulp bij eenzaamheid?

Er zijn verschillende opties om hulp te vinden als je je eenzaam voelt, bijvoorbeeld:

  • Een gesprek met je (huis)arts.
  • Begeleiding vanuit het palliatief team.
  • Gesprekken met een geestelijk verzorger.
  • Praten met lotgenoten, Zij begrijpen wat je doormaakt. Dit kan bijvoorbeeld in de gespreksgroepen voor mensen met uitgezaaide borstkanker van de BVN. Meer informatie en andere opties vind je hier.

Ook is er online informatie, steun en advies te vinden over omgaan met eenzaamheid. Kijk bijvoorbeeld op: 

Bronnen
Boek ‘Tussenland’ van Jannie Oskam
Hoe kan ik nu verder? De zin van het leven na een groot verlies (boekje met zorg leven)
Als je gehoord hebt dat je niet meer beter wordt. Het boek voor een waardevolle tijd (Eveline Tromp)
Een tegen eenzaamheid

Voordracht uit ‘Tussenland’

Tijdens een inspiratiebijeenkomst over uitgezaaide borstkanker waarin oncologen, verpleegkundigen, onderzoekers, projectleiders, patienten en BVN medewerkers met elkaar in gesprek gingen over het leven met uitgezaaide borstkanker, las Jannie een paar stukken voor uit haar boek Tussenland. Een stuk over eenzaamheid, het leven op 2 sporen en zingeving.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.