naar de inhoud

Ik voel me verdrietig

Bij het proces om te leren leven met uitgezaaide borstkanker hoort ook het voelen van verdriet. Verdriet om het leven dat je had en om alles dat je verliest en waar je afscheid van neemt. Je neemt afscheid van je gezondheid. Afscheid van je werk. Afscheid van je vertrouwde dagelijkse ritme. Afscheid van je oude plannen en ideeën voor de toekomst. En uiteindelijk zul je afscheid nemen van je naasten en van je leven.

Door te rouwen leer je leven met dit verdriet. Het is een intens en emotioneel proces, dat je uiteindelijk zal helpen betekenis te geven aan je verlies.

Wat is de functie van verdriet?

Het voelen van verdriet is een normale reactie bij verlies. Veel mensen ervaren verdriet als iets dat komt en gaat in golfbewegingen. Er is geen handleiding voor het omgaan met verdriet.

Het voelen en beleven van verdriet heeft verschillende functies:

Het verlies erkennen.

Wat je kunt ervaren: ongeloof, shock, ontkenning, verdoofd gevoel, pijn, bevangen door verdriet, waarom-vraag, rusteloosheid, verwarring, hallucinaties, leegheid, fysieke klachten.

De pijn van het verlies voelen.

Wat je kunt ervaren: besef, confrontatie, realiteit inzien, conflicterende gevoelens, schuldgevoel, schaamte, boosheid, opstandigheid, pijn, verdriet, doodswens, fysieke klachten.

Aanpassing aan de situatie.

Wat je kunt ervaren: acceptatie, idealisering, positieve/negatieve beeldvorming.

Opnieuw leren leven.

Wat je kunt ervaren: nieuwe doelen stellen, energie voelen, kunnen genieten, sociaal leven, elke dag ten volle beleven.

Tip
'Je kunt jezelf trainen om positieve gedachten te hebben door ‘s avonds voor je gaat slapen kort mooie momenten van die dag op te schrijven. Als je dit een tijdje doet, zie je ook wat voor jou de belangrijk is en waar je blij van wordt. Dat kan je helpen op de momenten dat je je bijvoorbeeld verdrietig of somber voelt.'
Hilde
Ervaringsdeskundige

Ondersteuning bij verdriet

Houd verdriet niet voor jezelf, maar praat erover met je naasten. Het kan voor anderen ongemakkelijk of angstig zijn om te praten met iemand die diep verdriet voelt. En vaak weet de ander niet precies hoe jij het best kunt worden gesteund of durft daar niet naar te vragen.

Vertel gerust aan je gesprekspartner waar je behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld: ‘Je helpt me het meest als je naar me luistert, je hoeft niet met oplossingen of antwoorden te komen.’ Of als je behoefte hebt aan afleiding in de vorm van verhalen of grappen, geef dat dan aan.

Zorg ervoor dat je gesprekspartner weet hoe jij je het meest gesteund voelt.

‘Het was een wirwar van emoties, gedachten en gevoelens. Wat nu? Hoe moet ik verder? Daar zat ik echt mee in de knoop. De tranen kwamen pas later. ‘ – Suzan

Professionele hulp bij verdriet

Merk je dat je verdriet je overweldigt, of je er te veel last van hebt in je dagelijkse leven? Of blijft je verdriet juist weg, voel je minder dan je zou willen? Zoek dan hulp bij een professional, bijvoorbeeld bij:

  • Je (huis)arts
  • De (gespecialiseerd) verpleegkundige
  • Een maatschappelijk werker
  • Een psycholoog
  • Een geestelijk verzorger

Ook zijn er therapeuten die gespecialiseerd zijn in hulp bij verwerking van kanker, die vind je door het hele land bij verschillende zorginstellingen.

Via ‘Vind hulp bij kanker’ vind je begeleiding en gespecialiseerde zorg bij jou in de buurt. Je kunt voor emotionele ondersteuning ook terecht bij inloophuizen en de NVPO.

Wil je weten wat het best bij je zou kunnen passen? Borstkankervereniging Nederland denkt graag met je mee.

Let op: voor sommige van deze zorgverleners heb je een verwijzing van je (huis)arts nodig. Informeer bij je zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed.

Wat is het verschil tussen verdriet en depressie?

De woorden ‘verdriet’ en ‘depressie’ worden vaak door elkaar gebruikt door mensen, terwijl er een groot verschil is tussen de twee.

Verdriet is een intense maar ook tijdelijke emotie. Na korte of langere tijd zwakt de emotie af of verdwijnt geheel.

Een depressie is geen emotie, maar een stemmingsstoornis die langere tijd kan duren en die je dagelijkse leven verstoort. Er horen meer klachten bij een depressie dan alleen somberheid of verdriet.

Merk je dat je verdriet continu aanhoudt? Neem dan contact op met je huisarts. Als je inderdaad depressief bent, kun je worden geholpen door een psycholoog, al dan niet met medicatie.

Bronnen
‘Helpen bij verlies en verdriet’ van Manu Keirse
‘Sterkte met je tumor! Communicatie bij kanker’ van Paula Bakhuis
Steun bij verlies

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.