naar de inhoud

Zingeving vinden

Een ongeneeslijke ziekte zoals uitgezaaide borstkanker kan grote invloed hebben op jouw idee van wie jij bent. Waarschijnlijk ben je anders naar het leven gaan kijken. Misschien hecht je minder waarde aan dingen die je vroeger belangrijk vond, terwijl andere dingen juist meer voor je zijn gaan betekenen. Je moet jezelf als het ware opnieuw uitvinden: ‘Wie ben ik nu? En wat geeft mijn leven zin?’

Wat is zingeving?

Zingeving is dat wat jouw leven betekenis en zin geeft. Voor iedere persoon betekent zingeving dan ook iets anders. Maar we hebben vrijwel allemaal de behoefte om te voelen dat wat we doen in het leven een waarde heeft.

Zingeving geeft je richting, het zet je in beweging. En dat heeft een positieve invloed op je geluk en gezondheid.

Zingeving vinden als je ziek bent

Je weet dat je door je ziekte waarschijnlijk vroeger afscheid zult nemen van het leven. Maar dat verandert niks aan het belang van zingeving: aan het willen vinden en voelen wat jouw waarde is in het leven. Sterker nog, je drang om zingeving te vinden kan nu juist sterker zijn geworden.

Levensvragen

Het zoeken naar zingeving kan beginnen met het stellen van een vraag, die zich vaak vanzelf aan je presenteert. Deze levensvragen zijn meestal niet allemaal direct te beantwoorden, geef jezelf daar dus de tijd en ruimte voor.

Levensvragen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Wie ben ik?
 • Waarom overkomt mij dit?
 • Wie of wat geeft mijn leven waarde?
 • Heb ik het tot nu toe goed gedaan?
 • Wat wil ik nog doen, nu het nog kan?
 • Doe ik er nog toe, als ik steeds afhankelijker word?
 • Mag ik trots zijn?
 • Hoe wil ik mijn toekomst inrichten?
 • Wat is de zin van mijn leven?
 • Hoe kijk ik aan tegen de dood?

Wat zijn manieren om zingeving te vinden?

Zingeving vinden is een persoonlijke weg, er bestaat geen vaste route voor. Maar er zijn wel een aantal mogelijke richtingen, zoals:

 • Religie en spiritualiteit

Sommige mensen halen kracht en moed uit hun religie of uit spiritualiteit. Dit kan helpen de zin van het leven (opnieuw) te ervaren. Je kunt ook troost putten uit je religie of spirituele overtuiging, waardoor je je minder eenzaam voelt.

 • Je bent niet je ziekte

Je bent ziek, maar je bent je ziekte niet. Jij bent nog steeds jij. Probeer je daarom zo veel mogelijk te focussen op je levensdoelen.

 • Persoonlijke groei

Kijk terug op je leven. Blader door fotoboeken, door oude agenda’s en dagboeken. Haal herinneringen op en kijk of je patronen kunt ontdekken. Hoe ziet jouw levensreis eruit, zie je jouw persoonlijke groei?

 • Wees van betekenis voor anderen

Ook nu je ziek bent kun je veel betekenen voor anderen. Soms zelfs meer dan vroeger, omdat je door je ziekte ervaring en levenswijsheid erbij hebt gekregen.

 • Tijd van oogsten

De laatste levensfase is ook een tijd van oogsten. Je voelt de waardering en erkenning, liefde en warmte van de mensen die je gedurende je leven hebt leren kennen. En zoals een oogst wordt gevierd, kun jij dat ook doen. Spreek af, maak nog uitjes, vier het leven met de mensen die je liefhebt. Zo maak je ook mooie herinneringen voor hen.

Hulp bij het vinden van zingeving

Het vinden van zingeving is een persoonlijk proces, maar je hoeft niet alles alleen te doen. Praten met (oude) vrienden, (vroegere) collega’s en natuurlijk met je partner en kinderen kan je op nieuwe herinneringen, gedachten en ideeën brengen.

Ook kan het fijn zijn om met iemand te praten die als professional weet hoe je vragen kunt stellen én hoe je kunt luisteren. Vraag aan je arts bij wie je terecht zou kunnen. Of informeer bij je palliatief team naar de geestelijke verzorger: dat is een zorgverlener die je kan begeleiden, adviseren en helpen bij het vinden van zingeving.

zingevingsvragen Agora

Websites over zingeving

Online vind je diverse informatie over het vinden van zingeving als je leeft met kanker, bijvoorbeeld op:

Bronnen

Thuisarts.nl
Als je hebt gehoord dat je niet meer beter wordt, Eveline Tromp
Zorgvoorbeter.nl