naar de inhoud

Wie kan mij steunen

Het uiten van emoties gebeurt vaak door ze te delen met anderen. Voor je gesprekspartner kan het heel fijn zijn om je op deze manier te kunnen steunen. Ook helpt het bij de verwerking van zowel jou als de ander.

Het kan ook fijn zijn om te praten met iemand die juist iets verder van je af staat. Zoals een buurman, een collega, of een lotgenoot.

Of misschien heb je behoefte aan een gesprek met een professional. Bij wie kan je dan terecht?

‘Ik heb hele fijne mensen in het ziekenhuis gehad, bij wie ik een beetje mijn ei kwijt kon. Van hen heb ik geleerd dat ik niet per se altijd die stoere sterke meid hoef te zijn. Dat het ook oké is om heel verdrietig te zijn en onmacht te voelen. En dat ik hulp mag accepteren.’ – Iris

Professionele hulp

Heb je behoefte aan een professionele gesprekspartner? Je kunt aan je zorgverlener of huisarts vragen naar de mogelijkheden. Ook kun je terecht bij bijvoorbeeld:

  • Een psycho-oncologisch centrum, hier zie je welke opties er zijn in jouw omgeving.
  • Individuele psychische zorg
  • Gespreksgroepen met lotgenoten via Coach Connect bij kanker (van BVN)
  • Buddyhuis voor laagdrempelig contact met lotgenoten.
  • Een geestelijk verzorger (via het ziekenhuis) of een pastoraal begeleider (bijvoorbeeld via kerk of moskee) voor gesprekken over bijvoorbeeld zingeving.
  • Diverse organisaties die psychische hulp geven aan mensen met kanker.

Ook vind je hier meer informatie over psychische ondersteuning bij uitgezaaide borstkanker.

‘Ik ben ook actief op het forum voor mensen met uitgezaaide borstkanker. De herkenning die ik niet vind in mijn vriendenkring, vind ik wel onder mijn lotgenoten.’ – Sascha

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.