Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Boosheid kan een normale reactie zijn als je te maken hebt met uitgezaaide borstkanker. Je kunt boosheid voelen vlak na je diagnose, maar ook in een later stadium. Misschien word je soms zelfs plotseling overvallen door dat gevoel van boosheid.
‘Ik was pissig. Ik was woest. Op mijn lijf, op de wereld. Rot op met al je gezeik. Dat gevoel van boosheid lag over alles heen.’ – Iris
Er zijn verschillende redenen te bedenken waardoor je boos kunt zijn. Bijvoorbeeld:
Boosheid en woede kunnen een belangrijke vorm van rouwen zijn. Rouw omdat je afscheid moet nemen van je oude leven. Rouw omdat je afstand moet doen van je plannen, je opties en je beeld van de rest van je leven.
Vaak richt je je boosheid op de mensen die dicht bij je staan, zoals je partner of familie. Dat kan voor alle partijen lastig zijn. Ook kan het vermoeiend voor je zijn om die boosheid te voelen. Toch is het belangrijk dat je je bewust bent van wat je voelt en dat je je boosheid blijft uiten.
Het onderdrukken van boosheid kan zorgen voor: angstklachten, stress, een laag zelfbeeld, somberheid of depressieve klachten.
Het is dus goed om te leren op een gezonde manier met boosheid om te gaan. Dit kan je zelfs helpen om beter met stress of tegenslag om te gaan.
‘De eerste weken na de diagnose was ik niet alleen bang, maar vooral heel boos. Op mijn lichaam, op het ziekenhuis en ook op iedereen om mij heen die zomaar doorleefde. Zelfs mijn man moest het ontgelden. Ik heb door gesprekken met een psycholoog geleerd meer balans te vinden en milder te zijn. Vanaf toen kon ik ook weer echt verdrietig zijn en eens een potje huilen.’ – Margot
Het kan helpen om over je boosheid te praten met mensen die je vertrouwt. Het liefst personen die geen oplossingen proberen aan te dragen, maar die rustig naar je luisteren. Door je boosheid te uiten, zul je merken dat deze steeds meer zal afzwakken.
Boosheid kan echter ook tegen je gaan werken. Zeker als je boos bent op iets waar je geen controle over hebt, zoals uitgezaaide borstkanker.
Merk je dat je boosheid blijft? En dat je er te veel last van hebt in je dagelijkse leven? Zoek dan hulp bij een professional, bijvoorbeeld bij:
Ook zijn er therapeuten die gespecialiseerd zijn in hulp bij verwerking van kanker, die vind je door het hele land bij verschillende zorginstellingen.
Via ‘Vind hulp bij kanker’ vind je begeleiding en gespecialiseerde zorg bij jou in de buurt. Je kunt voor emotionele ondersteuning ook terecht bij inloophuizen en de NVPO.
Wil je weten wat het best bij je zou kunnen passen? Borstkankervereniging Nederland denkt graag met je mee.
Let op: voor sommige van deze zorgverleners heb je een verwijzing van je (huis)arts nodig. Informeer bij je zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed.