‘Toen ik voor het eerst naar een bijeenkomst voor lotgenoten ging, was dat een drempel waar ik over moest stappen. Maar het was wel zinvol. Zestien vrouwen, allen met uitgezaaide borstkanker, ieder met een uniek verhaal, een eigen aanpak, behandelplan en thuissituatie. Wat ons verbindt is een ziekte, daardoor gaan onze gesprekken over iets wezenlijks. De koetjes en kalfjes worden al snel gevolgd door het delen van inzichten en gesprekken over de waardevolle zaken in het leven. Dit is confronterend en tegelijkertijd heel fijn.’ – Saskia
Verdriet, angst, boosheid, eenzaamheid en somberheid. Maar ook berusting, dankbaarheid en opluchting. Al die verschillende emoties en gevoelens komen en gaan. Ze kunnen elkaar afwisselen, overlappen of tegenspreken. Dit kan soms voelen als chaos in je hoofd. Bovendien kost het je veel energie.
Emoties hebben een functie
Wat je ook doormaakt en voelt, het is goed om te beseffen dat elke emotie er mag zijn. Emoties hebben namelijk een functie. Ze kunnen je helpen bij het aanpassen aan je nieuwe werkelijkheid. En ze laten jou en de mensen in je omgeving zien wat voor jou het belangrijkst is. Maar emoties kunnen je ook overspoelen en soms loop je zelfs vast.
Iedereen reageert anders
Waar heb jij behoefte aan als patiënt? Het kan fijn zijn om te eigen voorkeuren te kennen, bijvoorbeeld om beter grip te krijgen op alles wat je voelt. Borstkankervereniging Nederland deed onderzoek onder mensen met borstkanker en kwam uit op vier profielen. Misschien helpt het overzicht Patiënten zijn net mensen om je eigen reacties en behoeften beter te begrijpen.
Praat erover
Misschien sluit je je bewust of onbewust af van je naasten. Dat je dat zo nu en dan doet, is niet verkeerd. Het kan je helpen om in alle rust je situatie onder ogen te zien. Maar het kan ook opluchten om te praten over je gevoelens en emoties. En om te horen wat er in hun hoofden omgaat.
Niet alles wat je meemaakt is echter invoelbaar voor je partner of kinderen. Of misschien durf je hen niet alles te vertellen wat je voelt. Het kan dan helpen om ook met iemand anders te praten. Bijvoorbeeld met een familielid (broer/zus), een goede vriend(in), een lotgenoot of een geestelijk verzorger in het ziekenhuis.
Merk je dat de onrust blijft? Verstoren je gevoelens en gedachten te veel je dagelijkse leven? Zoek dan hulp bij een therapeut die gespecialiseerd is in hulp bij verwerking van kanker, zoals bij het Helen Dowling Instituut. Ook Borstkankervereniging Nederland denkt graag met je mee. Zo zijn er bijvoorbeeld online gespreksgroepen voor mensen met uitgezaaide borstkanker, onder leiding van een professionele coach.
Soms is het moeilijk om met je partner, familie en vrienden over uitgezaaide borstkanker te praten. Zij willen alles voor je doen, maar begrijpen wat je voelt, is voor hen soms moeilijk. Met lotgenoten is dat anders. Zij weten wat je doormaakt. Met hen kun je angst en verdriet delen, praktische dingen bespreken, over de toekomst praten, samen lachen en vooral: steun vinden bij elkaar.