naar de inhoud

Wat betekent de diagnose voor mij als ik een man ben

Borstkanker is niet alleen een vrouwenziekte, ook mannen kunnen borstkanker en uitgezaaide borstkankerkrijgen. Bij mannen komt het echter niet vaak voor, waardoor we dit een zeldzame vorm van (uitgezaaide) borstkanker noemen.  

  • Borstkanker komt vooral voor bij mannen ouder dan 60 jaar. Vaak is er sprake van een erfelijke aanleg.  
  • In 2022 bleken in Nederland 165 mannen borstkanker te hebben 
  • Van alle mensen die jaarlijks in Nederland de diagnose uitgezaaide borstkanker krijgen is naar schatting 1% man.  

‘Toen ik mij aanmeldde bij een lotgenotengroep op Facebook werd ik geweigerd omdat ik een man ben.’ – Ronald

Soorten borstkanker bij mannen

Er zijn verschillende soorten borstkanker bij mannen. De meest voorkomende zijn invasief carcinoom NST en hormoongevoelige borstkanker.  

Ductale of lobulaire borstkanker

Mannen hebben weinig klierweefsel in de borst. Daarom ontstaat borstkanker bij mannen bijna altijd in de melkgangen, in de buurt van de tepel.  

Borstkanker die in de melkgangen ontstaat, noemen we ductaal. Er zijn twee soorten ductale borstkanker, namelijk invasief carcinoom NST en ductaal carcinoom in situ (DCIS). De laatste is eigenlijk geen borstkanker, maar een voorstadium.  

Bij 1 tot 2% van de mannen ontstaat de tumor niet in de melkgangen, maar in het klierweefsel. Er is dan sprake van een invasief lobulair carcinoom. 

Hormoongevoelige borstkanker

Bij ongeveer 90% van de mannen is de borstkanker hormoongevoelig. Dit betekent dat de tumor groeit onder invloed van hormonen (oestrogeen en/of progesteron) en dus behandeld kan worden met hormoontherapie. 

HER2-positieve borstkanker

Bij ongeveer 10% van de mannen is de borstkanker HER2-positief. Alleen HER2-positieve tumoren kunnen behandeld worden met doelgerichte therapie. 

Triple negatieve borstkanker

Bij mannen komt triple negatieve borstkanker heel weinig voor. 

Bij triple negatieve borstkanker groeit de tumor niet onder invloed van oestrogeen, progesteron en HER2. Triple negatieve borstkanker kan daarom niet behandeld worden met hormoontherapie of doelgerichte therapie.  

B-bewust Mannen met borstkanker

Beter voorbereid naar je zorggesprek

Met welke vragen loop je rond als man met uitgezaaide borstkanker? Of kun je juist hulp gebruiken bij het formuleren van de juiste vragen aan je zorgverlener? Met deze checklist van B-Bewust kun je je persoonlijke vragenlijst samenstellen.

Mannen en uitgezaaide borstkanker

Borstkanker kan zich via het bloed en/of de lymfevaten verspreiden door het lichaam. Dit noemen we uitzaaiingen. Ook bij mannen kan borstkanker uitzaaien.  

De klachten en symptomen die hierbij horen zijn nagenoeg hetzelfde als bij vrouwen. 

Behandelingen

De behandelingen voor vrouwen en mannen zijn nagenoeg hetzelfde.  

Toch zijn er wel enkele verschillen tussen borstkanker bij mannen en vrouwen.  

  • Mannen hebben minder borstweefsel, een borstsparende operatie is daardoor bijna nooit mogelijk. 
  • De gemiddelde prognose voor mannen is slechter dan voor vrouwen, omdat de primaire tumor in de borst vaak in een later stadium wordt ontdekt als er duidelijke symptomen zijn. 
Ronald

Ronald heeft uitgezaaide borstkanker. ‘Het omgaan met je ziekte is de enige grip die je hebt’

Website voor mannen met borstkanker

Deze informatieve site is speciaal gericht op mannen met borstkanker, hun naasten, zorgverleners en onderzoekers. Inclusief recente onderzoeken en ervaringsverhalen van andere mannen. www.mannenmetborstkanker.nl

Contact met andere mannen

Het kan ingewikkeld zijn om als man de diagnose uitgezaaide borstkanker te krijgen. Bijvoorbeeld, bijna alle informatie is gericht op vrouwen, waardoor je je waarschijnlijk niet voelt aangesproken of zelfs het gevoel hebt niet te worden gezien.

Ook het vinden van andere mannen die net als jij leven met uitgezaaide borstkanker is niet makkelijk.

Wil je in contact komen met andere mannen die leven met (uitgezaaide) borstkanker? Kijk hier voor de mogelijkheden die wij bieden.

Wil jij als man je verhaal delen? Neem dan contact met ons op via communicatie@borstkanker.nl.