naar de inhoud

In gesprek met mijn zorgverlener

Je arts stelt een behandelplan voor. Hierin staat welke behandelingen het beste passen bij de uitzaaiingen en bij jouw persoonlijke situatie. Vaak heeft de arts dit plan al met andere specialisten besproken in het multidisciplinaire overleg (MDO).

“Het belangrijkste is om vragen te (blijven) stellen, informatie te halen en eigen regie te nemen/houden over jouw medische situatie. Volg jouw gevoel daarin, zowel geestelijk als lichamelijk“. Nicole

Een gesprek met je zorgverlener is altijd aan tijd gebonden. Ook kun je spanning ervaren, waardoor je hoofd ‘even op slot’ gaat. Voor jou en voor je arts is het daarom handig dat je je voorbereidt en weet wat je wilt zeggen en vragen.

Een paar tips die je daarbij kunnen helpen:

  • Zet je vragen op papier zodra ze bij je op komen, bijvoorbeeld in een notitieboekje. En neem je vragen mee naar de afspraak met je zorgverlener.
  • Neem iemand met je mee naar het gesprek. Zorg ervoor dat dit iemand is bij wie je je op je gemak voelt, bijvoorbeeld je partner of een goede vriend. Diegene kan aantekeningen maken van het gesprek. Twee horen meer dan één.
  • Check of je goed hebt begrepen wat de arts zegt. Herhaal het nieuws dat je hebt gehoord in je eigen woorden en vraag of dit klopt.
  • Maak in het gesprek gebruik van de drie goede vragen:
    • Wat zijn mijn mogelijkheden?
    • Wat zijn de voor- en nadelen?
    • Wat past bij mijn situatie?
  • Is iets niet duidelijk? Stel je vraag opnieuw of vraag de arts het nog eens uit te leggen.
  • Vraag of je het gesprek mag opnemen (bijvoorbeeld met je telefoon). Zo kun je het rustig naluisteren.
  • Vraag de arts aan het eind van het gesprek een samenvatting te geven van de belangrijkste conclusies en/of de dingen waar je over moet nadenken.
  • Vraag wie je mag bellen als je later toch nog iets te binnen schiet. Of als je een dringende vraag hebt die niet kan wachten tot jullie volgende afspraak. Sommige vragen kan de verpleegkundige of huisarts misschien ook beantwoorden.

Tip van Saskia: ‘Wanneer ik soms heel veel vragen heb vraag ik soms om extra tijd of benoem ik het aan het begin van het gesprek met mijn oncoloog’.

Handige hulpmiddelen om het gesprek aan te gaan

Deze hulpmiddelen kunnen je helpen om het gesprek aan te gaan met je zorgverlener. 

Drie goede vragen

Met deze drie vragen ga je goed voorbereid het gesprek met je arts aan over de mogelijkheden die je op elk moment van de behandeling hebt.  

B-Bewust vragenlijst

Deze lijst helpt je om gesprekken voor te bereiden over bijvoorbeeld aanvullende en alternatieve therapieën, onderzoek naar nieuwe medicijnen en palliatieve zorg. Je vindt hier voorbeeldvragen die je op je persoonlijke checklijst kunt zetten. 

NFK Gesprekswijzer

Deze gesprekswijzer helpt je om na te denken over welke behandeling je wel of niet wilt en hoe je daarover in gesprek gaat met je arts of verpleegkundige. 

NFK Gesprekskaart

Een overzicht met veel voorbeeldvragen die helpen om in gesprek te gaan met zorgverleners of met je naasten. 

BVN Gesprekshulp

Dit ‘zelfregie-dagboek’ geeft je grip en overzicht op je behandelingen en de wensen die je nog wilt verwezenlijken.  

Ik heb geen klik met mijn zorgverlener  

Leven met uitgezaaide borstkanker is op zichzelf al een enorme uitdaging, laat staan als je geen klik voelt met je zorgverlener. Wees daarover eerlijk naar jezelf: kun je alles bespreken met je arts? Voel je je op je gemak in jullie contact? Voel je vertrouwen?  

Zo niet, maak het bespreekbaar en vraag dan om een andere arts, verpleegkundige of andere zorgverlener. Het gaat om jou en om jouw leven. 

 Dit geldt ook voor je contact met je huisarts. Het is goed om je te beseffen dat deze persoon een belangrijke partij gaat zijn in de toekomst, ook voor je laatste levensfase en voor je naasten. Voel je je niet (helemaal) goed bij jullie contact of heb je het gevoel dat jullie niet op één lijn zitten? We moedigen je dan aan om het gesprek aan te gaan, bijvoorbeeld samen met iemand die je vertrouwt. Of ga op zoek naar een huisarts bij wie je je goed voelt. 

Second opinion  

Merk je dat je weinig of geen vertrouwen voelt bij je arts of team? Of twijfel je aan het oordeel van de arts? Vraag dan om de mening van een tweede arts. Dit heet een second opinion. Zo heb je meer zekerheid. Voel je niet bezwaard, dit wordt vaker gedaan.  De Patientenfederatie heeft hier een goede folder over.