naar de inhoud

Keuzes maken

Zelf bewuste keuzes maken over je behandeling, in samenspraak met je arts. Dat klinkt heel goed, maar blijkt best lastig. Want je arts heeft er toch het meeste verstand van? Moet die niet gewoon zeggen wat er moet gebeuren?  

Zelfregiedagboek

Dit ‘zelfregie-dagboek’ geeft je grip en overzicht op je behandelingen en de wensen die je nog wilt verwezenlijken. Het invullen van dit dagboek kan helpen om voor jezelf grip te krijgen en structuur te brengen in je wensen en zorgen. Ook kun je dit boekje meenemen naar je zorgverlener, om het te bespreken. Zo kun je aan je zorgverlener duidelijk maken wat je overwegingen zijn.

Je arts is expert op medisch gebied, maar het is heel belangrijk dat je zelf ook inspraak hebt in je behandelplan. Het gaat tenslotte om jouw lichaam en jouw leven. En alleen jij kan ervoor zorgen dat dingen die voor jou belangrijk zijn meespelen in een keuze voor behandeling. Samen beslissen dus. Maar hoe doe je dat?

  • Laat je goed informeren. 

Vraag je arts en verpleegkundig specialist om informatie. Zoek je daarnaast online meer informatie over voorgestelde behandelingen, mogelijke bijwerkingen etc.?  Zorg er dan voor dat je betrouwbare bronnen gebruikt, zoals: 

  • Vertel je arts wat jij belangrijk vindt in je leven. 

Wat maakt voor jou het leven waardevol? Het kan fijn zijn om even rustig te gaan zitten, bijvoorbeeld met pen en papier, en op een rijtje te zetten wat je het liefste doet, beleeft en voelt. En ook: wat zou de waarde van je leven verminderen of zelfs helemaal weghalen? 

  • Formuleer zo duidelijk mogelijk. 

Je arts redeneert vooral vanuit medische achtergrond, jij vanuit je persoonlijke situatie. Formuleer zo duidelijk mogelijk wat je bedoelt en herhaal wat je behoeften zijn in jullie gesprekken. Heb je het idee dat je formulering niet duidelijk genoeg is? Overleg dan met je verpleegkundig specialist, die kan je helpen ‘vertalen’. Ook kun je gebruik maken van een tool zoals het zelfregie dagboek, om je behoeften ook op papier te zetten. 

  • Zorg ervoor dat er voldoende tijd is voor je vragen 

Geef aan het begin van het consult aan dat je wat vragen wilt stellen. Dan weet je arts dat hier tijd voor moet overblijven. Je zou ook van tevoren je vragen kunnen mailen of via B-Bewust checklist kunnen sturen naar je arts.  

  • Neem de tijd voor een keuze. 

Het kan voelen alsof elke minuut telt bij het maken van een keuze. Toch heb je vaak de tijd om na te denken of meerdere gesprekken aan te gaan met je arts. Ook kun je in die tijd overleggen met je naasten, de mensen die jou het beste kennen.  

  • Vraag andere mensen met uitgezaaide borstkanker naar hun ervaringen. 

Je bent niet de enige die voor deze lastige keuze(s) wordt gesteld. Het kan verhelderend zijn om te horen welke keuzes anderen hebben gemaakt én wat de reden daarvoor was. Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met lotgenoten, in groepsverband of 1 op 1, online of op locatie. Lees hier meer. 

  • Twijfel je? Of wil je meer zekerheid? Vraag een second opinion aan. 

Webinar ‘Optimaal leven als je niet meer beter wordt’

In het webinar praatten we over onderwerpen waar je als patiënt vanaf de diagnose uitgezaaide borstkanker mee te maken kunt krijgen. Wat zijn de behandelopties? Hoe laat je je goed informeren, zodat je de keuze kunt maken die het beste bij jóu past? En welke impact heeft de ziekte op je leven? Experts gaven toelichting op de huidige behandelingen en nieuwe ontwikkelingen. Ook psychische en sociale aspecten kwamen aan bod, net als zingeving. Want hoe leef je eigenlijk met uitgezaaide borstkanker? Hoe richt je je leven in? En waar kun je terecht voor hulp?