naar de inhoud

Second opinion

Twijfel je over een voorgestelde behandeling? Een second opinion kan zorgen voor nieuwe inzichten of je juist geruststellen. Een second opinion vraag je aan via je huisarts of je medisch specialist. Bespreek je wensen met je arts. 

Hoe ga je te werk?

Als je de wens voor een second opinion met de arts hebt besproken, kun je een afspraak maken in het ziekenhuis van je keuze. Zorg ervoor dat je gegevens en uitslagen op tijd op het bureau liggen van de arts die je als tweede raadpleegt. Je kunt je huidige behandelend arts vragen de documenten door te sturen; je kunt ze ook zelf meenemen.  

Nieuwe onderzoeken

Bedenk wel dat bij een second opinion soms onderzoeken opnieuw worden uitgevoerd of andere onderzoeken worden aangevraagd. Ga van tevoren bij jezelf na welke aanvullende informatie je wilt krijgen; wat je vraag is aan de arts aan wie je de tweede beoordeling vraagt. 

Een second opinion kost tijd

Een second opinion kost vaak tijd. Bespreek met je arts of je voldoende tijd hebt om dit traject in te gaan. Als je een langzaam groeiende tumor hebt, is er bijvoorbeeld meestal voldoende tijd om een second opinion te vragen. 

Recht op second opinion

Het vragen om een second opinion is heel normaal. Je hebt er recht om een andere deskundige te raadplegen. Kijk voor de vergoeding van de kosten in je verzekeringspolis of neem contact op met je verzekeraar.  

Tip
'Als je ergens over twijfelt, vraag dan een second opinion aan of ga naar een ander ziekenhuis. Je hebt namelijk het recht om dat te doen'
Ingeborg Jansen (50)

Meer lezen

De Patiëntenfederatie heeft de brochure ‘Een tweede mening’ met duidelijke uitleg over wat en hoe, tips en ervaringen.