naar de inhoud

Je behandelplan maken

Je arts zal in overleg met jou het behandelplan borstkanker opstellen. Je kunt zelf een aantal keuzes maken over de behandelingen die je wel en niet wil. 

Wat is een behandelplan

In het behandelplan dat door je arts wordt voorgesteld, staat welke behandelingen passen bij jouw type tumor en type uitzaaiingen en bij je persoonlijke situatie. Vaak is dit behandelplan al door je arts met zijn/haar collega’s besproken in het multidisciplinaire overleg (MDO) en soms ook met andere oncologen uit de regio. 

Je arts en de verpleegkundig specialist zullen je uitleggen wat de behandelingen inhouden, wat de bijwerkingen kunnen zijn en welke eventuele keuzes je hebt. Samen met hen kun je de voor- en nadelen afwegen en een weloverwogen besluit nemen.  

Neem de tijd

Hoewel het soms kan voelen of het niet zo is: je kunt bijna altijd rustig nadenken over de opties die je arts heeft voorgelegd. Je hoeft dus niet tijdens jullie gesprek te beslissen.  

Overleg met je arts hoeveel tijd je kunt nemen en bespreek open met welke twijfels je zit. Je arts zal proberen om je hierbij zo goed mogelijk te helpen.  

Tips bij het kiezen van je behandelplan

Hoe maak je de keuze voor jouw behandelplan?  

Een paar tips om je hopelijk wat grip op deze situatie te geven: 

  • Laat je goed informeren door je zorgverleners (en eventueel kun je ook contact opnemen met bijvoorbeeld de kankerinfo lijn). 
  • Vertel je arts wat jij belangrijk vindt in het leven. 
  • Neem de tijd om je keuze te maken. 
  • Vraag andere mensen met uitgezaaide borstkanker naar hun ervaringen. 
  • Twijfel je? Of wil je meer zekerheid? Vraag een second opinion. 

Handige hulpmiddelen

Handige hulpmiddelen zijn de checklist van B-Bewust, die je helpt om je vragen op een rij te zetten. En het Zelfregiedagboek, dat onder andere helpt om keuzes overzichtelijker te maken. 

Anouk ‘Het gesprek in de spreekkamer is vaak vooral op medicatie gericht. Maar een langere overleving levert andere vragen op. Naarmate je verder komt merk je dat je een balans moet vinden: aan de ene kant het terugdringen of stabiel houden van de ziekte, aan de andere kant de bijwerkingen van de medicijnen en hoe je die inbedt in je dagelijks leven. Wat vind ik belangrijk, en wil ik dat medicijn nog als ik weet dat er veel bijwerkingen zijn? Past dit in mijn leven en bij wat ik nog wil?