naar de inhoud

Hoe richt ik mijn laatste levensfase in

Het kan zijn dat je zelf hebt besloten dat je niet (meer) wilt worden behandeld voor uitgezaaide borstkanker. Of misschien werkt je behandeling niet (meer) en ligt er geen behandeling meer voor je ‘op je plankje’ en zijn er ook geen trials waar je aan kunt meedoen.  

Wat je voorgeschiedenis ook is, in je palliatieve zorgtraject zul je vanaf nu geen ziektegerichte behandeling meer krijgen, maar symptoomgerichte behandeling. Vervolgens zul je in de laatste fase of terminale fase komen (zie afbeelding).  

In deze fasen ligt de focus van je behandelplan niet alleen op de kwaliteit van leven, maar ook (en steeds meer) op de kwaliteit van sterven.  

infographic palliatief niet terminaal

Maak een plan

Ook in deze nieuwe fasen geldt, dat je zelf keuzes kunt maken over de zorg die het beste past bij jou, bij je leven en ook bij je wensen en grenzen wat betreft je levenseinde.  

Het is en blijft belangrijk om vragen te stellen aan je zorgverleners (je arts, huisarts, verpleegkundig specialist en eventueel het palliatief team). Ook is het van belang om in gesprek te blijven gaan met je naasten en om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen.  

Wat kun je verwachten in je laatste levensfase? Welke keuzes kun je maken, wat moet er worden geregeld en welke vragen kun je stellen? Daar kun je hier meer over lezen.  

Over de medische, lichamelijke en psychische kant van de terminale fase lees je hier meer.