naar de inhoud

Welke invloed heb ik op mijn behandelplan

Je arts zal het behandelplan van de uitgezaaide borstkanker opstellen in overleg met jou. Je kunt zelf een aantal keuzes maken over de behandelingen die je wel en niet wilt krijgen.  

In het behandelplan dat na de diagnose door je arts wordt voorgesteld, staat welke behandelingen passen bij jouw uitzaaiingen en bij je persoonlijke situatie. Je arts en de verpleegkundig specialist zullen je uitleggen wat de behandelingen inhouden, wat de bijwerkingen van de medicijnen zijn en welke keuzes je hebt. 

Lees hier meer over het maken van een behandelplan 

Welke invloed heb ik op mijn behandelplan?

Het is aan jou om te bepalen of het voorgestelde behandelplan, inclusief de mogelijke voor- en nadelen, past bij jou en bij jouw manier van leven. Samen met je arts en de verpleegkundig specialist kun je de voor- en nadelen afwegen en een weloverwogen besluit nemen. Jij bent dus degene die uiteindelijk de beslissing neemt: jij hebt de regie. 

Goed om te onthouden: 

  • Je hebt tijd. 

Je hoeft bijna nooit meteen te beslissen over je behandeling. Vaak is er tijd om na te denken of meerdere gesprekken aan te gaan. Overleg met je arts hoeveel tijd je hiervoor kunt nemen en bespreek open met welke twijfels je zit. Je arts zal proberen om je hierbij zo goed mogelijk te helpen.  

  • Second opinion is mogelijk. 

Het is mogelijk om een second opinion aan te vragen. Voel je niet bezwaard om dit te doen als het jou een goed gevoel geeft. Artsen zijn dit gewend en werken hieraan mee. Je kunt ook altijd aankloppen bij je huisarts als je wilt overleggen of wilt praten over de diagnose.  

  • De arts kan ook beslissen. 

Vind je het lastig of onmogelijk om een keuze te maken? Als je wilt dat je arts voor jou beslist over het behandelplan, kan dat natuurlijk. Bespreek dan goed met hem of haar hoe jouw leven eruitziet en wat je belangrijk vindt. 

  • Afzien van behandeling 

Je kunt er ook voor kiezen om helemaal af te zien van de behandeling. Als je dit overweegt, praat dan goed met je arts over de gevolgen van die keuze. Lees hier meer.  

Zelfregiedagboek

Dit ‘zelfregie-dagboek’ geeft je grip en overzicht op je behandelingen en de wensen die je nog wilt verwezenlijken. Het invullen van dit dagboek kan helpen om voor jezelf grip te krijgen en structuur te brengen in je wensen en zorgen. Ook kun je dit boekje meenemen naar je zorgverlener, om het te bespreken. Zo kun je aan je zorgverlener duidelijk maken wat je overwegingen zijn.