naar de inhoud

Bloedonderzoek naar tumormarkers

Tumormarkers zijn eiwitten, die door het lichaam worden geproduceerd als reactie op de kanker. Ook kan de tumor zelf deze tumormarkers maken.

Een tumormarker kan voorkomen in het bloed, hersenvocht, urine of in het tumorweefsel. In het algemeen is een tumormarker pas verhoogd als de tumor(en) al vrij groot zijn.

Belangrijk om te weten: Niet bij elke uitgezaaide borstkanker zullen verhoogde tumormarkers in het bloed zitten. Bovendien hoeft een verhoogde tumormarker niet altijd te betekenen dat de borstkanker daadwerkelijk is uitgezaaid. Verhoogde tumormarkers kunnen namelijk ook in het lichaam voorkomen bij een andere ziekte, of zelfs als je gezond bent.

Als er sprake is van uitgezaaide borstkanker en een tumormarker is verhoogd aanwezig, dan kan de arts door regelmatig bloedonderzoek te doen het effect van de behandeling of het verloop van de ziekte in de gaten houden.

Tumormarkers zijn geen absolute graadmeter: Niet bij iedereen met uitgezaaide borstkanker is sprake van een verhoging van de tumormarkers. Daarom is alleen het meten van tumormarkers geen absolute graadmater voor hoe het met de kanker gaat. Bijvoorbeeld: soms stijgt de tumormarker wel, maar laat een CT-scan (nog) geen groei zien. Er zijn dus altijd aanvullende onderzoeken nodig.

Deze pagina op kanker.nl bespreekt een vraag over verhoogde tumormarkers bij uitgezaaide borstkanker in de lever

 

 

Bronnen:
www.gezondheidsplein.nl
www.umcg.nl

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.