naar de inhoud

Sociaal contact

Wij mensen zijn van nature sociale wezens. Het gevoel dat we bij andere mensen horen, dat we deel uitmaken van een groep of familie, heeft een grote invloed op onze gezondheid en geluk. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende sociaal contact hebt, ook als dat misschien lastiger is geworden door je gezondheid.

Waarom is sociaal contact belangrijk?

Wat is eigenlijk het belang van voldoende sociaal contact? We hebben om verschillende redenen de mensen om ons heen nodig.

  • Emotionele steun: Praten met mensen die luisteren en begrijpen wat je doormaakt, geeft een gevoel van veiligheid en verbondenheid. Dit kan je de kracht geven om jezelf staande te houden in moeilijke situaties.
  • Praktische hulp: Je sociale netwerk kan praktische hulp geven als dat nodig is, bijvoorbeeld helpen met huishoudelijke taken, op de kinderen passen, meegaan naar het ziekenhuis of een maaltijd voor je koken.
  • Afleiding en plezier: Het is heel waardevol om samen plezier te hebben, door iets leuks te doen of door gewoon even samen te lachen. Door afleiding te zoeken kun je even loskomen van de dagelijkse realiteit en van de zorgen rondom het ziek zijn.
  • Empowerment en zelfbeeld: Je voelt je gezien, gehoord en gewaardeerd door je sociale contacten. Dit is belangrijk voor het behoud van een positief zelfbeeld en je gevoel van eigenwaarde tijdens een moeilijke periode.
  • Hoop en optimisme: Als je je omringd voelt door je sociale contacten, versterkt dit je hoop en optimisme. Het moedigt je aan om vol te houden, en om alles uit je leven te halen.
  • Zingeving en doel: Als je deel uitmaakt van een familie, groep of gemeenschap wordt er niet alleen gezorgd voor jou, jij zorgt ook dat het goed gaat met anderen. Dit kan een positieve invloed hebben op je gezondheid en geluk: de rol die jij speelt in het leven van anderen geeft je een doel en een gevoel van zingeving.

‘Je begeven onder mensen kan een boost aan levensenergie betekenen: een biertje of een glas wijn met vrienden in de kroeg, naar een concert, film of museum. De dierentuin, een rondvaart of sportwedstrijd. Even weggaan uit je vertrouwde omgeving kan je losmaken van alles wat er nu speelt en je voor een tijdje weer midden in het leven brengen.’ – Eveline Tromp uit: ‘Als je hebt gehoord dat je niet meer beter wordt’

Wel of geen behoefte aan sociaal contact

Leven met uitgezaaide borstkanker vergroot aan de ene kant je behoefte aan verbondenheid met anderen. Aan de andere kant zorgen de diagnose, de behandelingen en het aanpassen aan je nieuwe werkelijkheid er waarschijnlijk ook voor dat je vooral op jezelf wilt focussen.

  • Je kunt (even) minder contact hebt met je omgeving om verschillende redenen, bijvoorbeeld:
  • Je maakt je sociale kring bewust kleiner of trekt je in het geheel terug.
  • Je hebt behoefte aan stilte en rust.
  • Het ontbreekt je aan energie om te bellen of af te spreken.
  • Je vindt het te emotioneel om mensen te zien.

Het kan van moment tot moment verschillen wat je behoefte is: stilte of juist gezelschap. Probeer steeds te blijven voelen waar je behoefte ligt, en communiceer deze duidelijk met je omgeving. Zo kun je het best voor jezelf zorgen, terwijl je oog houdt voor de mensen om je heen.

Bepaal welke sociale contacten belangrijk zijn

Jouw ziekte heeft invloed op je sociale contacten. Je kunt contacten verliezen, bijvoorbeeld omdat je moet stoppen met werken of omdat mensen het ongemakkelijk vinden om langs te komen. Daar tegenover staan de contacten die zich juist verdiepen: de verbondenheid met familie en vrienden kan zich ook juist versterken.

Welke sociale contacten zijn voor jou belangrijk? Bepaal dit voor jezelf en doe ook moeite voor deze relaties, door energie en aandacht te geven.

Het is daarbij belangrijk om te blijven communiceren met elkaar:

  • Geef aan wat je wel en niet wilt doen.
  • Geef aan wie je graag wilt spreken of zien, wanneer en hoe lang.
  • Wees eerlijk over je behoeften en over wat je iemand kan geven.
  • Ga er niet van uit dat de ander aanvoelt waar je behoefte ligt.
  • Bedank je ondersteuners regelmatig of laat je waardering op een andere manier blijken.
  • Vraag ook hoe het met de ander gaat en eventueel wat jij voor de ander kunt doen.
  • Geef het aan als je iets lastig vindt in jullie communicatie.
  • Denk niet voor de ander (‘Hij zal wel niet willen langskomen’).
  • Contact komt van twee kanten, zie je vriendschap of liefde niet als iets vanzelfsprekends.

Beteken iets voor een ander

Vrijwilligerswerk en lotgenotencontact kunnen ook waardevolle vormen zijn van sociaal contact. Het versterkt je gevoel ergens aan te kunnen bijdragen en iets te kunnen betekenen voor een ander. Tip: neem eens een kijkje bij deze Facebook- en gespreksgroepen.

Bronnen
‘Sterkte met je tumor. Communicatietips bij kanker’ van Paula Bakhuis

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.