Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Het is goed mogelijk dat je door de uitgezaaide borstkanker of door de behandeling bijwerkingen ervaart. Die klachten hebben invloed op je lichamelijke (en geestelijke) gezondheid. Hoe kun je omgaan met bijwerkingen, zodat je je zo goed mogelijk kunt voelen?
Bij uitgezaaide borstkanker kun je te maken krijgen met andere bijwerkingen dan bij borstkanker die niet is uitgezaaid, omdat de ziekte zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam.
De bijwerkingen van de behandeling van uitgezaaide borstkanker zijn in principe hetzelfde als bij behandeling van borstkanker die niet is uitgezaaid. Maar doordat je bij uitgezaaide borstkanker meestal langer wordt behandeld dan bij niet-uitgezaaide borstkanker, kunnen bijwerkingen van een eerdere behandeling nog aanwezig zijn als je overstapt naar een andere behandeling.
Lees hier meer over bijwerkingen.
Hoe kun je omgaan met bijwerkingen, zodat je lichamelijke gezondheid zo goed mogelijk is?
Bespreek de bijwerkingen die jij ervaart met je zorgverleners.
Maak een (telefonische) afspraak met je (huis)arts of verpleegkundige als je nieuwe of verergerde bijwerkingen ervaart.
Noteer de bijwerkingen
Schrijf alles over je bijwerkingen op. Bijvoorbeeld: wat voel je? Wanneer zijn de klachten begonnen? Hoeveel last heb je ervan? Worden de klachten erger, minder erg of blijven de hetzelfde? Dan houd je overzicht en het helpt je ook bij het gesprek met je arts en verpleegkundige.
Trek aan de bel bij de eerste klachten, ook als je iets voelt dat (nog) niet zichtbaar is.
Denk niet: ‘Het valt wel mee’ of ‘Dit hoort er nu eenmaal bij’. Als bijwerkingen nog niet zo erg zijn, kan er vaak iets tegen worden gedaan. Als de bijwerkingen langer doorgaan en heftiger worden, is het moeilijker om er invloed op te hebben.
Besteed aandacht aan gezonde voeding.
Door de behandelingen kun je bijvoorbeeld minder trek hebben in eten. Ook kan voedsel anders smaken of ruiken. Het is geen probleem als je daardoor korte tijd minder of ongezonder eet, maar doe dit niet te lang.
Heb je advies nodig om je dieet aan te passen? Vraag dan een verwijzing naar een oncologie diëtist. Deze specialist ondersteunt mensen met kanker op het gebied van voeding tijdens de behandeling en het herstel.
Zorg voor regelmatige beweging.
Uit onderzoek blijkt dat elke vorm van lichamelijke activiteit bijdraagt aan je lichamelijke gezondheid tijdens de behandeling.
Heb je weinig energie? Kijk maar wat lukt. Op een bankje in het park of op een stoel in de tuin gaan zitten telt ook. Je moet er immers naartoe lopen.
Lukt het je om meer te doen, zoals een wandeling of sporten? Des te beter. Hoe meer beweging overdag, hoe groter de kans dat je ‘s avonds goed slaapt.
Neem genoeg rust.
Alles wat je meemaakt kost veel energie. De ziekte, de behandeling, de afspraken in het ziekenhuis, de onderzoeken en het afwachten van de resultaten. Maar ook het op de hoogte houden van je omgeving en de spanning bij jou en je naasten. Een goede nachtrust en genoeg ontspanning zijn daarom van groot belang.
Complementaire Zorg.
Sommige mensen met uitgezaaide borstkanker hebben veel aan aanvullende therapieën en behandelingen, zoals acupunctuur, meditatie of yoga. En verschillende ziekenhuizen hebben inmiddels een aanbod van integrative medicine. Laat je goed voorlichten over deze opties en hoe ze kunnen passen bij jouw situatie.
Pijnbestrijding.
Er is pijnbestrijding beschikbaar voor verschillende soorten pijn, inclusief pijn door botmetastasen. Dit kan medicatie zijn, maar bijvoorbeeld ook fysiotherapie. Vraag aan je zorgverlener om een persoonlijk pijnbeheersingsplan.
Tips van lotgenoten
Hoe gaan andere mensen met uitgezaaide borstkanker om met bijwerkingen? Tips uit de praktijk kunnen heel handig zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Facebookgroepen.
Bij uitgezaaide borstkanker ervaart iedereen op eigen manier de ziekte, behandelingen en bijwerkingen. Elke persoon en elke situatie is uniek. De behandeling en het omgaan met bijwerkingen moet je daarom altijd in samenwerking met je behandelteam bepalen, zodat er een behandelplan op maat kan worden gemaakt.