Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
De oncoloog heeft je verteld dat je uitgezaaide borstkanker hebt. Genezing van de ziekte is medisch gezien niet meer te verwachten. Je wordt palliatief behandeld. Dat betekent dat de behandeling niet is gericht op beter worden, maar op het verlengen van je leven. Je kunt wellicht nog jaren leven met een goede kwaliteit van leven.
Niet meer beter worden betekent niet per se dat je op korte termijn komt te overlijden. Soms is uitgezaaide borstkanker nog lange tijd te remmen. Toch brengt het nieuws dat je niet meer geneest veel heftige gevoelens met zich mee. Die kan niemand wegnemen. Ook kom je voor lastige vragen en soms onmogelijke dilemma’s te staan. Over wat je nodig hebt om je zo goed mogelijk te voelen, lichamelijk en geestelijk, over welke hulp en steun je kunt gebruiken, en over afscheid nemen.
Meer lezen over de laatste levensfase? Lees hier verder.
Gelukkig is er veel hulp beschikbaar om met je gevoelens om te gaan, om fysieke klachten te beperken en om te praten en je te ondersteunen bij hoe je deze periode wilt inrichten en uiteindelijk wilt afsluiten. Deze zorg heet palliatieve zorg.
Jouw uitgezaaide borstkanker heeft ook invloed op het leven van je naasten. Speciaal voor hen is er op dit platform de pagina Voor Naasten.
Veel mensen denken bij het woord ‘palliatieve zorg’ alleen aan het levenseinde. Daarom voel je misschien zelfs weerstand als je bijvoorbeeld ondersteuning van het palliatief team van je ziekenhuis krijgt aangeboden.
Palliatieve zorg kent echter verschillende fasen. Deze fasen staan niet los van elkaar, ze lopen vaak tegelijkertijd naast elkaar en door elkaar heen.
De uitgezaaide borstkanker wordt behandeld zonder dat genezing mogelijk is. Het doel is om de ziekte zo lang mogelijk te remmen of stil te laten staan.
De ziekte ontwikkelt zich en je krijgt meer klachten die niet goed te remmen zijn. Het doel is het verlichten van klachten en onder controle houden van symptomen.
In deze fase verschuift de aandacht van kwaliteit van leven naar kwaliteit van sterven. Deze fase duurt meestal slechts enkele weken tot een paar dagen, de laatste dagen voor het overlijden.
Je naasten hebben ruimte en tijd nodig om het overlijden te verwerken. Soms hebben ze behoefte aan ondersteuning, bijvoorbeeld een gesprek met een verpleegkundige of een geestelijk verzorger.
‘Jij bepaalt wat je nodig hebt en aan wie je dat wilt vragen.’ In deze animatie van NFK hoor je welke hulp je kunt vragen en hoe je dat kunt doen. Met laatste levensfase wordt hier bedoeld de periode vanaf het moment dat je weet dat je niet meer beter wordt.
Tootje: ‘Dit boekje geeft een compleet beeld van de verschillende fases van je ziekte. De onderwerpen zijn dingen waar je misschien niet zo makkelijk over praat, maar waar je in je hoofd wel mee bezig bent. Dit boekje geeft mij een gevoel van erkenning voor mijn gedachten.’
'Het nieuws komt heel hard binnen, ook bij mijn man en kinderen'