Meld je aan voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
Iemand verliezen om wie je geeft, is een van de moeilijkste dingen die je kunt meemaken in je leven. Dit grote verlies brengt veel emoties met zich mee, maar vaak ook veel veranderingen en praktische dingen die je moet regelen, terwijl je hoofd daar waarschijnlijk totaal niet naar staat. Hoe ga je om met deze periode waarin je van naaste nabestaande bent geworden?
Je rouwt om de persoon die is overleden, dat is volkomen normaal en begrijpelijk. Het is een teken van de liefde en/of genegenheid die je voelt. Iedereen rouwt op een eigen manier, met een eigen tempo. Vergelijk jezelf niet met anderen en probeer je verwachtingen over je rouwproces los te laten. Gun jezelf de tijd en de ruimte om te rouwen.
Hier lees je meer over het ervaren van rouw.
Vraag en accepteer steun van mensen, zowel emotioneel als praktisch. Je hoeft dit niet alleen te doen. Wil je praten of juist stil samen zitten? Geef aan waar je behoefte aan hebt, de mensen om je heen geven je graag troost en emotionele steun. Doe je niet stoerder voor dan je je voelt, wees eerlijk over je wensen en ook over wat je (nog) niet wilt doen.
Ook bij de praktisch dingen is het belangrijk om steun en hulp vragen. Zeker als je een directe naaste en/of erfgenaam bent, komt er veel op je af. Bijvoorbeeld het regelen van de uitvaart, het nemen van (soms onverwachte) beslissingen of het afhandelen van administratie. Aarzel niet om je vragen te stellen aan bijvoorbeeld de uitvaartverzorger, de notaris of de belastingadviseur.
Je hebt veel meegemaakt de afgelopen tijd. Je lichaam en geest hebben nu veel rust en aandacht nodig om te kunnen herstellen. Zorg daarom goed voor jezelf. Probeer voldoende te slapen, eet zo gezond mogelijk en blijf regelmatig bewegen in de buitenlucht. Alcohol, drugs en verdovende medicijnen kunnen je rouwproces alleen maar vertragen of verergeren.
Probeer ook om dagelijks minstens één ding te doen dat je energie geeft, of dat je afleiding biedt. Spreek af met een vriend of vriendin om koffie te drinken. Maak een ommetje in de zon. Doe een klusje in de tuin. Laat je masseren, ga sporten of ga naar de kapper. Zoek iets waardoor je plezier of ontspanning ervaart.
Wees niet te hard of te kritisch voor jezelf. Behandel jezelf met dezelfde liefde en hetzelfde geduld, als waarmee je een goede vriend of vriendin zou steunen in deze situatie. Spreek jezelf bemoedigend en troostend toe. Geef jezelf complimenten voor wat je goed doet of wat je die dag hebt bereikt. Beloon en verwen jezelf. Je doet je best en dat is meer dan genoeg.
Het verlies van een naaste verandert je leven voor altijd. Je zult altijd van deze persoon blijven houden en moeten leren leven met dit verdriet. Maar je hebt nog steeds een toekomst en je kunt ook (weer) gelukkig zijn. Houd hoop en moed, ook al zullen er dagen zijn dat dit moeite kost. Vertrouw op je veerkracht, geloof in je mogelijkheden. Er komen op den duur nieuwe plannen, nieuwe doelen en dromen. Je zult nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe ervaringen opdoen.
Heb je het gevoel dat je vastloopt of heb je extra steun nodig? Aarzel niet om professionele hulp te vragen via je huisarts, een psycholoog, een maatschappelijk werker of een rouwbegeleider.