naar de inhoud

Omgaan met je schoonfamilie

Het overlijden van je partner kan de relatie met de mensen om je heen veranderen. Een van de relaties die onder druk kan komen te staan, is die met je schoonfamilie. Hoe ga je om met je schoonfamilie na het overlijden van je partner? Hoe houd je de band goed, of herstel je die als dat nodig is? Hoe vind je een balans tussen je eigen behoeften en die van je schoonfamilie?

Hoe ga je om met je schoonfamilie na het overlijden van je partner?

Elke situatie is anders, maar er zijn wel een aantal tips die je kunnen helpen om de relatie met je schoonfamilie na het overlijden van je partner zo goed mogelijk te houden of te verbeteren.

  • Geef ruimte
    Een van de belangrijkste dingen om te onthouden is dat iedereen rouwt op zijn eigen manier. Bijvoorbeeld veel willen praten, of juist niet. Veel contact en steun willen, of met rust gelaten worden. Er is geen goed of fout. Het is belangrijk om jezelf en je schoonfamilie de ruimte te geven om te voelen en te reageren zoals jullie willen. Probeer niet te oordelen of te verwachten dat de ander hetzelfde doet of voelt als jij. Respecteer elkaars grenzen en wensen. En als er door verdriet en onbegrip toch boosheid of afstand ontstaat, hoeft dat niet te betekenen dat de relatie voor altijd verstoord is.
  • Deel herinneringen
    Samen herinneringen delen over de overledene kan helpen om (weer) tot elkaar te komen in deze moeilijke tijd. Je kunt bijvoorbeeld foto’s of video’s bekijken, verhalen vertellen, anekdotes delen, of samen iets doen wat de overledene leuk vond. Door samen te lachen, te huilen, of te herdenken, kun je elkaar troosten en steunen. Je kunt zo ook laten zien dat je de overledene waardeert en respecteert, en dat je de band met elkaar wilt behouden.
  • Professionele hulp
    Soms kan het lastig zijn om zelf de relatie met je schoonfamilie te behouden of te verbeteren. Het kan zijn dat je vastloopt in je eigen emoties, of dat je schoonfamilie niet open staat voor contact of verandering. In dat geval kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Een rouwtherapeut, een relatietherapeut, of een mediator kan je begeleiden bij het omgaan met je emoties en je relaties na het verlies. Rouw verandert de relatie tussen mensen, maar het kan leiden tot groei en begrip als je openstaat voor deze nieuwe invulling van jullie relatie.
  • Accepteer verandering
    Rouw kan iemand voorgoed veranderen, het verlies van een naaste kan een enorme impact hebben op iemand gedrag, persoonlijkheid en behoeften. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op de relatie met je schoonfamilie. Probeer steun en begrip te bieden en zoek samen naar manieren om jullie relatie invulling te geven.
  • Communiceer open en eerlijk over financiële zaken
    Het regelen van financiële zaken zorgt vaak voor spanningen. Het kan gaan om de erfenis, de schulden, de verzekeringen, bezittingen of andere geldkwesties. Het is belangrijk om hier open en respectvol over te communiceren, en begrip te tonen voor elkaars standpunten. Het is ook verstandig om, als dat niet al vóór het overlijden is gebeurd, een notaris of een advocaat in te schakelen om alles juridisch goed te regelen. Het is niet de bedoeling dat geld de relatie met je schoonfamilie verpest, maar dat je elkaar helpt om de financiële gevolgen van het verlies zo goed mogelijk op te vangen.

De waarde van je schoonfamilie

Het omgaan met je schoonfamilie na het overlijden van je partner is niet altijd makkelijk, maar met liefde, begrip, en geduld kun je de relatie warm houden, of zelfs verbeteren. Onthoud dat je schoonfamilie een deel is van je leven: jullie zijn aan elkaar verbonden door de liefde voor de persoon die jullie zijn verloren en die jullie samen kunnen herinneren en eren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.